Osmaniye'de Ahilik Haftası Kutlaması

Ahilik Haftası nedeniyle kutlama programı düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanında yapılan kutlamalar, Osmaniye Belediyesi mehter takımının gösterisiyle başladı.

Vali Mehmet Oduncu, törende yaptığı konuşmada, Ahiliğin geçmişte yaşanmış, geçmişte ihtiyaç olan bugün de kutlamasının yapıldığı bir kurum gibi anlaşılmaması ve anlatılmaması gerektiğini söyledi.

Ahilik Haftasını kutlarken Ahilik kültürü ile ilgili kafa yorulması gerektiğini ifade eden Oduncu, şöyle konuştu:

"Bugün için ecdadımızın oluşturduğu bu yapıdan günümüze katabileceğimiz değerler nelerdir? Neler olması gerekir? Bu konuda kafa yormamız gerekiyor. İstanbul'u fetheden zihniyet öncelikle İstanbul'un fethini hazırlayan bir zihniyete sahipti. Bizanslılar Hıristiyan olmalarına rağmen İstanbul daha feth olunmadan 'Başımızda kardinal külahı görmektense, Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederiz' deme noktasında gelmişlerdi. Çünkü Osmanlının adalet anlayışı da ahlakına da güveniyorlardı. Eğer toplumda bir kurumun, bir müessesenin, belli bir kesimin, belli ahlaki değerlere sahip olmalarını istiyorsak öncelikle o toplumun tamamının o değerleri o ilkeleri benimsemiş olması gerekir."

Etkinlikte, Aşık Feymani, Aşık Eyyubi ve Aşık İrfan Erdağ aşıklar atışması yaptı.

Ahilik Haftasına katkıları nedeniyle Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Çapar tarafından, Merkez Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Cemal Öz ve 7 Ocak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Eyüp Bülbül'e plaket takdim edildi. Ahilik kutlama komitesi tarafından yılın Ahisi seçilen Mustafa Yıldırım'a plaketini ise Vali Oduncu verdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün hazırladığı "Fotoğraflarla Osmaniye" sergisinin gezilmesinin ardından, geleneksel ahilik pilavı dağıtılmasıyla etkinlik sona erdi.

Kaynak: AA