'Dede Yadigarı', Kaçak Avcıların Peşine Düşecek

Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bünyesine kattığı tekne ile denizlerde kuş uçurtmayacak.

Eski adı "Dede Yadigarı" olan tekne bundan böyle balık yerine kaçak avcıların peşine düşecek.
Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şubesi filosuna bir tekne daha kattı. Hurdaya ayrılan, ancak son anda Tarım Müdürlüğü tarafından satın alınan "Dede Yadigarı" adlı tekneye "Su Ürünleri 2" adı verildi.

Teknenin devir tesliminde açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, "3 tarafı denizlerle çevrili olan Yalova, su ürünleri bakımından zengin bir il. Ancak bunun sürüdürlebilir bir hale gelebilmesi için avlanma ve avcılık alanlarının mutlaka korunması lazım. Bizde kontrollerimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar denizlerde denetimlerimizi tek tekne ile yapıyorduk. Ancak geçtiğimiz günlerde avcılıktan açığa çıkartılan 'Dede Yadigarı' adlı teknenin hurdaya ayrılmasına gönlümüz el vermedi, bakanlığımızın desteği ile bu tekneyi satın aldık. Tekne bakımdan geçirildikten sonra, 'Su Ürünleri 2' adıyla denetim filomuza katıldı.

Böylece bundan sonra denizlerde denetimleri 2 tekne ile ve çok daha etkili bir şekilde sürdüreceğiz" dedi.

Yalova'daki tekne sayısı hakkında da bilgiler veren Karahan, "Yalova'da halen 199 adet tekne var. Kayıtlı ruhsatlı balıkçı sayısı ise 819 kişi. Marmara denizindeki av filosunun yüzde 7.10'unu ülkemizin av filosunun ise yüzde 1.03'ünü ilimiz filoları oluşturuyor. Mevcut av filosu ile ilimizde elde edilen 2012 yılında deniz balığı avcılığı mktarı yaklaşık 10 bin 300 tondur. Bu avdan toplam 22 milyon 118 bin TL bir gelir elde edildi. 2013 yılı Temmuz ayına kadar elde edilen balık avı miktarı yaklaşık 6 bin 162 tondur. Şu ana kadar avdan elde edilen gelir ise 9 milyon 27 bin TL.Yıl sonuna kadar avlanan balık miktarının 15 bin tonun üzerinde olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA