Kalıcı İşyerleri Thk Üniversitesine Tahsis Edildi

Düzce İl Genel Meclisi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'ne yer tahsisi konusunda görüşme yapmak için olağan üstü toplandı.

Kalıcı İşyerleri  Thk Üniversitesine Tahsis Edildi
Daha önce bedelli olarak 5 yıllığına THK Üniversitesi'ne tahsis edilen Kalıcı Konutlarda bulunan kalıcı iş yerleri bu kez yasa gereği 25 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edildi.
Düzce'nin gündemini uzun süre meşgul eden ve Düzce Üniversitesi'nin de talip olduğu Kalıcı Konutlar Pazaryeri'nin yanından bulunan Mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait olan iş yerleri 5 yıllığına Türk Hava Kurumu Üniversitesi'ne 5 yıllığına tahsis edilmişti. Fakat THK Üniversitesi bu alana 5 yıllığına yatırım yapmayacağını iletmiş ve Düzce İl Genel Meclisi Bahçelievler Mahallesi 114 ada 1 parsel numaralı 6 bin 220 metrekare alanlı taşınmaz üzerinde bulunan zemin+2 katlı bina ile Güzelbahçe Mahallesi 148 ada 1 parselde bulunan 4 bin 517 metrekare alanı üzerinde bulunan zemin+2 katlı binanın A ve B bloklarının Havacılık Meslek Yüksek Okulu ve Havacılık Koleji kurulması amacı ile 49 yıllığına bedelsiz tahsisi için olağanüstü toplanma kararı aldı. Konun gündeme gelmesi ile birlikte İl Genel Meclisi üyeleri arasında tartışmalar başladı.

MHP'li İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Turan daha önce konuyu gündeme getirdiklerini ve iyi incelenmesi gerektiğini ifade ederek, "Bin 60 adet iş yeri il özel idaresine kaldı. Bu iş yerlerini il genel meclisi olarak ilgili kurumlara verme kararı aldık .Bu süre zarfında bize 13 adet kurum başvurdu. Daha sonra Düzce Üniversitesi'nin talebi geldi. MHP gurubu olarak biz bu tahsisleri yapmayalım önce takasları bitirip dağıtalım dedik. Bütün her şey yanlış gitmiş. Göç idaresi 8'ini kabul etti 21'ini devir etti. Bir komisyon kuralım ve tahsis edelim dedik. Bizzat gidip görelim dedik. Bir önce ki raporda THK'nın talep ettiği yere iki Ayrı bina vermişiz. Okullar aynı yerde olsun dedik. Rapor tekrar geri döndü. Üniversite gibi kurumlar bir yer alırken 5 yıllığın almaz. Uzun vadeli düşünürler. Koskoca üniversite 5 yıllığına yatırım yapmaz. 49 yıllığına bedelsiz diyor doğrusu budur. Geldiğimiz noktada bizim ilk baştan beri tahsis konusunda ki önerilerimiz haklı çıktı. Planlama doğru yapılırsa sonuç doğru gelir. Bugün bu toplantıyı yapıyoruz. Bu toplantının bir öncesinde parti gruplarının bilgilendirilmesi gerekirdi. Görüyorum ki toplantıya giriyoruz ve anında konu gündeme geliyor. Düzce’mize hizmet kazandırmak istiyoruz. THK Üniversitesi çok iyi bir üniversite. Bir hava şirketi 3 havacılık şirketi daha kurmuş. Bu çok büyük bir fırsat. Buna dayanarak ben yaptım oldu demeden raporları düzgün analiz etmemiz gerekir. Bu konuda her zaman yapıcı öneriye sahibiz. Yeni raporu okudum. Kalıcı Konutlarda bulunan 2 yan yana adayı veriyoruz. 2013-2014 eğitim-öğretim yılına belki bu üniversite yetişecekti. Biraz daha akıllı olsaydık daha iyi olacaktı" dedi.

İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Bülbül ise, "Ben bu alınan kararı hava kurumunun üniversiteyi buraya yapamayacağını bedelsiz verilirse yapılacağını öğrenince meclisi topladım. THK'nın yazısını okuduk. Havale edelim komisyon ne karar verecek. Belki tahsis etmeyecek. Olay belli değil" ifadelerini kullandı.

Ardından konu Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi ve meclis oturumuna 10 dakika ara verildi.

Arada, Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri bahsi geçen iş yerlerinin 49 yıllığına Türk Hava Kurumu Üniversitesi'ne verilip verilmeyeceğini tartıştı.

Tekrar başlayan oturumda Plan Bütçe Komisyonu Başkanı İbrahim Canpolat hazırlanan raporu okudu. Canpolat, "Komisyonumuzun 23 Eylül 2013 tarihinde yapmış olduğu araştırma ve inceleme neticesinde 25 Nisan 2013 tarih be 2013/4428 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile İl Özel İdaresi adına devri yapılan bin 60 adet iş yerinden İlimiz merkeze bağlı Bahçelievler Mahallesi 114 ada 1 parselde bulunan A ve B blokta 64 adet olmak üzere toplamda 139 adet iş yerlerinin Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından Havacılık Meslek Yüksekokulu ve Havacılık Koleji yapılmak üzere 5 yıllığına 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre kiralanması İl Genel Meclisi’nin 5 Ağustos 2013 tarih ve 289 sayılı kararı ile kabul edilmiş olup, söz konusu İl Genel Meclisi’nce alınan kararı iptal edilerek, İl Özel İdaresi’ne ait bin 60 adet iş yerinden Güzelbahçe 147 ada 1 parsel numaralı 4 bin 517 metrekare taşınmaz üzerinde bulunan A blok 1. Kat 15 adet, 2. Kat 17 adet, B blok 1. Kat 15 adet, 2. Kat 16 adet iş yeri ile Güzelbahçe Mahallesi 148 ada 1 parsel numaralı 4 bin 518 metrekare taşınmaz üzeride bulunan A blok 1 katta 17 adet 2. Kat 17 adet B blok birinci kat 15 adet, ikinci kat 115 adet olmak üzere mülkiyeti idaremize ait iş yerlerinin 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 10| Maddesi (F) bendinde “taşınmaz malın satımına, trampa edilmesine, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya taşınmazın akar haline getirilmesine izin, 3 yıldan fazla kiralanmasına ve süresi 25 yılı geçmemek kaydı ile bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine kara vermek” denildiğinden talep edilen toplam 127 adet iş yerinin 25 yıllığına kullanım hakkının Türk Hava Kurumu Üniversitesine verilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür. Tahsis edilen binaların 1. Ve 2. Katlarında bulunan hak sahiplerine ait 12 adet iş yerinin idaremize ait zemin katlarda ki iş yerleri ile takas işlemlerinin yapıldıktan sonra tahsis edilmesine kara verilmiştir” dedi.

Rapor İl Genel Meclisi'nin oylamasına sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi. Böylelikle Bakanlar Kurulu kararına göre iş yerleri 25 yıldan daha fazla süreyle kiralanamadığı için, bahsi geçen iş yerleri 25 yıllığına THK Üniversitesi'ne bedelsiz verilmiş oldu.
Kaynak: İHA