Yarımada'nın Geleceği Masaya Yatırıldı

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Ege Üniversitesi (EÜ) işbirliği ile yürütülen, Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi bilgilendirme toplantısında yarımadanın geleceğine dair stratejik plan çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı.

Yarımada'nın Geleceği Masaya Yatırıldı
Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Güzelbahçe ilçelerini kapsayan projenin bilgilendirme toplantısının moderatölrüğünü İYTE Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu üstlenirken, Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Boyacı, Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof Dr. Hüsnü Ekan, İYTE'den Prof Dr. Alper Baba, Ege Üniversirtesi'nden Prof. Dr. Adnan Kaplan, İYTE'den Doç. Dr. Semahat Özdemir, İYTE 'den Öğretim Görevlisi Dr. Zeynep Durmuş Arsan ve Ege Üniversitesi'nden Yusuf Kurucu da yarımada hakkında sosyolojik, ekonomik, coğrafi, tarımsal ve tarihi zenginlikleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Açılışta konuşan İZKA Genel Sekreter Vekili Sibel Ersin, yarımadanın İzmir'in kalkınmasında kaldıraç olma özelliği taşıyan önemli bir alt-bölge olduğunu belirterek, İZKA'nın amacının bölge ile ilgili yapılmış tüm çalışmaların derlenmesi, mevcut durum analizinin gerçekleştirilmesi ve elde edilen bilgilerin somut proje önerilerine dönüştürülerek hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

Bilgilendirme toplantısında akademisyenlerin de katkılarıyla mekansal gelişim senaryoları, stratejik yol haritası ve eylem planları, ayrıca ilgili yönetişim stratejileri ile izleme-değerlendirme sistemine ilişkin model önerileri oluşturmayı hedeflediklerini de belirtti.

Sibel Ersin, “Araştırma kapsamında oluşturulacak gelişme senaryoları her bir ilçenin kendine özgü öncelikleri doğrultusunda kalkınma hedeflerini kapsayacaktır. Ayrıca ilçelerin birbiri ile ilişkili, birbirini destekleyen, bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirilmesini ve kalkınma hamlesi yaratacak somut proje fikirlerini ortaya koyması amaçlanmaktadır. Stratejik hedeflerin belirlenmesinde uzman panellerden yararlanılarak, stratejik hedeflerin önceliklendirilmesi ve ağırlıklandırılması yapılarak gelecek senaryoları oluşturulacaktır. 10 Yıllık 2014-2023 taslak İzmir Bölge Planı'na uygun olarak Yarımadanın gelecek 10 yılına ilişkin ana tema, proje ve olayların sosyal, ekonomik, politik, ekolojik, teknolojik trendlerin tespiti gerçekleştirilecektir' diye konuştu.

Her ilçenin birbirine paralel ve farklı özelliklerinin olduğu vurgulanan toplantıda yarım ada nüfusunun giderek yaşlandığı ve yeni istihdam yaratılmakta zorlanıldığı görüşü ortaya kondu.

Gerek tarihi, gerekse kültürel ve coğrafi güzelliklere sahip olan yarım adada farklı yaklaşımlarla, turizmin yıl boyu yapılması gerektiğinin de altı çizildi. Gerek yeraltı jeotermal kaynakları, gerekse rüzgar enerjisine uygun konumuyla yenilenebilir enerji konusundaki potansiyele dikkat çekildi. alt yapı ve üstyapı çalışmalarının bölge eko sistemine uygun olarak ihtiyaç doğrultusunda yapılandırılmasının da altı çizildi.

Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi akademisyenlere yöneltilen soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Kaynak: İHA