Amerika İslam İlişkileri Konseyi'nin İslamofobi Raporu

Amerika İslam İlişkileri Konseyi'nin Ocak 2011-Aralık 2012 dönemini kapsayan,, "İslamofobi ve Amerika'daki Etkileri" raporunda, ABD'deki İslam karşıtı grupların 2008-2011 yıllarında 119 milyon dolar yardım topladığı belirtildi.

Amerika'daki Müslümanların temel haklarını savunan organizasyonların başında gelen Washington merkezli CAIR'in 158 sayfalık raporu, kurum binasında düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

ABD'deki İslam karşıtlığını, İslam karşıtı grupları destekleyenleri ve Müslümanların maruz kaldığı şiddet olaylarını örneklemeyi amaçlayan raporda, ülkedeki Müslümanlar aleyhinde çalışmalar yapan grupların büyük mali destek aldığına işaret edildi. Raporda, kar amacı güden ve gütmeyen 37 kuruluşun islam karşıtlığının asıl çekirdeğini oluşturduğu, bu grupların asıl amacının İslam'a karşı önyargıları desteklemek olduğu vurgulandı.

Bunlara ilaveten diğer 32 grubun da dolaylı olarak İslam karşıtı gösterilere destek olduğuna değinilen raporda, asıl çekirdeği oluşturan grupların, 2008-2011 yıllarında 119 milyon dolar yardım topladığının altı çizildi. Çekirdek grubun birbiriyle bağlantılı olduğu belirtilen raporda, kilit rol oynayan kişilerin Amerikan halkının İslam'dan korkmasını teşvik ettikleri için yüksek maaş aldığı bilgisine yer verildi.

-Müslümanları "ötekileştirmek" için yasa önerileri-

Raporda, 2011 ve 2012'de Müslümanları "ötekileştirmek" için toplam 78 yasa önerisi ve değişikliğin ABD'nin 29 eyaletinde ve Kongresinde gündeme geldiğine işaret edilen raporda, yasa önerilerinin 73'ünün Cumhuriyetciler tarafından sunulduğunu aktarıldı. Raporda, en az 11 eyalette de Cumhuriyetçilerin önde gelen liderlerinin İslam karşıtı kanunları desteklediği ayrıntısı dile getirildi.

-Camilere yönelik 51 saldırı düzenlendi-

Raporda, ABD'deki İslam karşıtlığı konusunda yapılan ankette küçük de olsa memnuniyet verici bir gelişme olduğu vurgulandı. CAIR'in 2010'da ABD'deki İslam karşıtlığını 6,4 olarak belirlediği, 2012'de yapılan değerlendirmede ise rakamın 5,9'a düştüğü bilgisine yer verildi.

Raporda, 2010'daki oranın yüksek olmasının eylül ve ekim aylarında Manhattan'da yapımı planlanan cami ve Florida'da papaz Terry Jones'un Kur'an-ı Kerim'i yakmaya ilişkin açıklamalarının etkili olduğu vurgulandı.

Ülkedeki camilere düzenlenen saldırılara da yer verilen raporda, Ocak 2011-Aralık 2012 döneminde camilere yönelik toplam 51 saldırının gerçekleştiği belirtildi. Söz konusu saldırılarda, Usame Bin Ladin'in Mayıs 2011'de öldürülmesi ile Oak Creek'te bir tapınağa toplanan cemaate ateş açılması sonucu 6 kişinin ölümünün ilgisinin olduğu bildirildi.

Raporda ayrıca İslam karşıtlığını yürüten bireylerin, kurumların ve grupların isimlerine yer verildi.

-"Hedef olmaya devam edeceğiz"-

CAIR Yönetim Kurulu Üyesi Nihad Awad, raporla ABD'de yaşayan Müslümanların karşılaştığı zorlukları ortaya koymak istediklerini belirtti.

Kurumda uzun yıllardır çalıştığını ifade eden Awad, ABD'de Müslümanların hiçbir dönem bugünkü kadar şiddete maruz kalmadığını söyledi.

Müslümanların, okulda, sokakta, camide her an şiddete uğrayabildiğni anlatan Awad, "İslamofobi, ABDli Müslümanlar için bir tehdit oluşturuyor. Biz, raporda adı geçen kişiler ve kuruluşlar tarafından hedef alınmaya, saldırıya uğramaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA