"Tillo Bilim ve Kültür Günleri"

SİİRT - Siirt Valisi Ahmet Aydın, Siirt'i eskiden olduğu gibi bilim ve kültür merkezi haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Vali Aydın, yaptığı açıklamada, çok yakın bir geçmişe kadar Siirt'in ve özellikle Tillo'nun çok geniş bir bölgenin bilim ve kültür merkezi olduğunu ve burada yetişen bilim adamlarının dünya bilim tarihine katkıda bulunduğunu söyledi.

Siirt'in tekrar bu konumuna kavuşmasını arzuladıklarını, buna yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Aydın, bu amaçla 20-25 eylül tarihleri arasında "Tillo Bilim ve Kültür Günlerini" düzenlediklerini kaydetti.

Siirt'te İbrahim Hakkı, İsmail Fakirullah, Sultan Memduh, Molla Halil Siirdi ve daha bir çok bilim ve din adamının yetiştiğini belirten Aydın, şöyle konuştu:

"İbrahim Hakkı Hz'nin hocası İsmail Fakirullah'ın vefatı üzerine yapmış olduğu ışık düzeneği bilim dünyasında ayrı bir öneme sahiptir. Her yıl ekinokslarda 21 Mart ve 23 Eylülde gerçekleşen bu olayda ilçe karanlıklar içerisinde iken düzenek sayesinde güneşin ilk ışınları İsmail Fakirullah Hz nin başucuna doğuyor. 1960 yılında yapılan restorasyonda bozulan ancak geçtiğimiz yıllarda valiliğimizin girişimleri sonucu bir bilim heyeti tarafından onarılarak tekrar işlerlik, kazandırılan bu ışık olayını izlemek ve kamuoyumuzun dikkatlerini çekmek amacıyla Tillo Bilim ve Kültür Günleri etkinliklerini düzenledik. Çok dolu geçmesi büyük çaba harcadığımız bu etkinlikler kapsamında ilimizde ilk kez bir kitap fuarının açılışını gerçekleştireceğiz."

Etkinlikte imza günleri ve söyleşilerin de yer alacağını kaydeden Aydın, "Çeşitli sanatçılarımızın ilahi dinletileri ve konserleri olacak. Hep birlikte bir kez daha bilim harikası olan ışık hadisesinin gerçekleşmesini izleyeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: AA