"Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği"

KOCAELİ - Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Aile Sağlığı Elemanları Komisyonu Başkanı Nur Sertaş, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından hazırlanan ve kamuoyunun görüşüne sunulan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne ilişkin, "Bu düzenlemeyle 20 binin üzerindeki aile sağlığı çalışanları sözleşmelerinin yenilenip yenilenmeyeceği kaygısı ile baş başa kalacak, hizmet gereklerine uygun olmayan gerekçelerle sözleşmelerinin yenilenmeyeceği endişesine kapılacaktır" dedi.

Sertaş, dernek binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yönetmelik değişikliğiyle aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına sözleşmenin yenilenip yenilenmemesi hususunda inisiyatif verildiğini ileri sürdü.

Aile sağlığı çalışanlarının moral ve motivasyonunu etkileyecek düzenlemenin sağlık hizmetlerine de olumsuz yansıyacağını savunan Sertaş, "Bu düzenlemeyle 20 binin üzerindeki aile sağlığı çalışanları sözleşmelerinin yenilenip yenilenmeyeceği kaygısı ile baş başa kalacak, hizmet gereklerine uygun olmayan gerekçelerle sözleşmelerinin yenilenmeyeceği endişesine kapılacaktır. Bu düzenleme aynı zamanda insan hakkı ihlali içermektedir" diye konuştu.

Sertaş, düzenlemeyi yapmaya çalışanların gerekçesini açıkça ortaya koyması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Aile sağlığı çalışanlarının bugüne kadar verdiği hizmetlerin memnuniyet derecesini, böyle bir düzenlemeye neden olan unsurların sıklığı ve oransal değerlerini aile sağlığı çalışanları ile paylaşması gerekmektedir. Uyumlu olma, ahenkli davranma durumları ortama ve duruma göre değişmekte ve tek taraflı gelişmemektedir. Böyle bir durumda değişik yöntemlerle uyum ve ahenk sağlanabilir. Uyumu bozan nedenler muhakkiklerce araştırılarak tespit edilmeden aynı şartlarda çalışanların herhangi birine avantaj teşkil edecek bir yetkiyle donatılması durumu çok farklı yerlere götürecektir. Böyle bir duruma meydan vermek akıl karı değildir. Çalışanların birbirleriyle uyumu ve ahengi zorlamak yerine, hizmete ve işe uyumun sağlanması hususunda hükümlere yer verilmesi daha gerçekçi ve kalıcı olacaktır."

Kaynak: AA