Derbe Höyüğündeki Kazılarda İlk Dini Yapı Kalıntısı Bulundu

KARAMAN - MEHMET ÇETİN - Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen Derbe antik kentinin ortaya çıkarılması için, Karaman merkeze bağlı Ekinözü köyü yakınlarındaki Derbe Höyüğü'nde başlatılan kazı çalışmalarında dini amaçlı kullanıldığı sanılan bir yapı bulundu.

Karaman Valisi Murat Koca, Derbe Höyüğü'ndeki kazı ekibini ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile Selçuk Üniversitesi'nden bir ekibin kazı çalışmasını sürdürdüğünü söyledi.

Hristiyanlığın ilk dönemlerinde Aziz Paul'un Karaman'a geldiği ve Derbe'de yaşadığına dair bilgiler olduğunu, bu yerin de üzerinde çalıştıkları höyük olduğu konusunda değerlendirmeler yapıldığını belirten Koca, "Bunun daha net delillerle ispatı için çalışmalar devam etmekte. Bu kazı Karaman için çok önemli. Çünkü Hristiyanlığın ilk dönemine ait bir eser bulunduğu takdirde, burası inanç turizmi bakımından önemli bir merkez haline gelecektir. Derbenin Hristiyanlar için önemini biliyoruz" diye konuştu.

Kazı sorumlusu SÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak ise 8 Temmuz'dan bu yana Derbe Höyüğü'nde çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Bu sürede 19 tane açma açtıklarını aktaran Tekocak, şunları kaydetti:

"Eski araştırmacılar tarafından Hristiyanlar için çok önemli bir şahsın burayı ziyaret ettiği, burada yaşadığı belirtilmekte. Bu kazının amacı; burasının Derbe antik kenti olduğunu ispatlamak. Bu ispatlanırsa burası bir Antakya, bir Efes olur. Yani Hristiyanların uğrak noktalarından biri olur. Önceden de Hristiyanların hacı olmak için bu höyüğü ziyaret ettiklerini biliyoruz. Kazı başladıktan sonra da turlar geldi. Bize yıllardır bu günü beklediklerini ifade ettiler."

-"Olası bir kilise kalıntısı izine rastladık"

Şu ana kadar yapılan çalışmalarda duvar kalıntıları ortaya çıkardıklarını dile getiren Tekocak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kerpiçle, taşla örülmüş duvarlar var. İçlerinde mezarlar, iskeletler bulduk. Antropolojik çalışmalarda bu iskeletlerin yaşlarını, cinsiyetlerini tespit etme, hastalıktan mı normal yollardan mı öldüğü gibi birçok soruya cevap verme imkanı bulunacak. Çalışmalar bize şunu gösteriyor; burada çok fazla tahribat olmuş. Kullanılan mimari malzemelerin çoğu sökülerek başka yerlerde kullanılmış. Adeta burası bir taş ocağı gibi görülmüş. Olası bir kilise kalıntısı izine rastladık. Sadece kuzey ve doğu tarafındaki apsisinin bir bölümü sağlam olarak günümüze gelmiş. Kazı devam ettikçe yeni yapılar bulacağımız inancındayız. Bu kilise kalıntısı bile höyükte Hristiyan bir toplumun yaşadığını ifade ediyor."

-Dünyanın dikkatini Karaman'a çekebilir

Eski araştırmacılar ve gezginlerince, Derbe antik kentinin göl veya dere kenarında bir yerde kurulduğunun ifade edildiğini ve bu tanımın bu höyük için uygun olduğunu vurgulayan Tekocak, şöyle konuştu:

"Elimizde bu civardan bulunduğu sanılan 2 tane üzerinde yazı olan taş var. Yazılar Derbe antik kentinden bahsediyor. Bunun için Derbe'yi burada arıyoruz. Henüz genç bir kazıyız. Çeşitli dönemlere ait seramikler buluyoruz. Henüz bir yazıt veya sikke çıkmadıkça adlandırmak çok zor. Şunu söyleyebiliriz; bu höyükte günümüzden 8 bin yıl öncesine giden buluntular var. Çalışmalar ilk etapta 3 yıl sürecek. Ondan sonra eldeki verileri değerlendirip, yeni projeler hazırlayacağız. İlk veriler ve tecrübelerimiz, bu höyükte tüm dünyanın dikkatini Karaman'a çekecek buluntuların olabileceği yönünde."

Kaynak: AA