Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'den Açıklama

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Türkiye'de darbe teşebbüslerinin yargılanıyor olması ve bir daha Türkiye'ye antidemokratik yollarla iktidar devirmek veya iktidara gelmek gibi girişimlerin olamayacağının tescil edilmiş olması son derece önemlidir" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'den Açıklama
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan Antikkapı Restoran'da gerçekleşen iftar yemeğine Bakan Ergün'ün yanı sıra, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli milletvekilleri ve Kocaeli'de görev yapmış eski belediye başkanları katıldı.

"Bu önemli bir organizasyon" diyen Bakan Ergün, şunları söyledi:
"Belediye başkanlığı yapmış ağabeylerimiz, kardeşlerimiz hepsi bir aradalar. Bu güzel bir şey. Gerçekten önemli bir organizasyon. İftarların ayı bir anlamı var ama bu iftarın bambaşka bir anlamı olmalı. Şehrimizin ayrıntılarını öğrenme fırsatı veren bir iştir yerel siyaset yapmak. 20 yıl evvel tam bu zamanlar bende aday olmuştum belediye başkanlığına. O da çok müthiş öğretici bir süreç oldu."
Geçtiğimiz gün sonuçlanan Ergenekon davası hakkında konuşan Bakan Ergün, "Türkiye'de darbe teşebbüslerinin yargılanıyor olması ve bir daha Türkiye'ye antidemokratik yollarla iktidar devirmek veya iktidara gelmek gibi girişimlerin olamayacağının tescil edilmiş olması son derece önemlidir" diyerek şunları söyledi:
"Darbe teşebbüslerinin yargılanıyor olması başlı başına önemli. Kararlarla ilgili çok farklı değerlendirmeler yapanlar olabilir. Onlarla ilgili nihai kararı Yargıtay verecek. Türkiye, hem 1980 askeri darbesi hem 28 şubat post modern darbesini, hem de 2000'li yıllardaki darbe teşebbüslerini yargılama süreçlerine almış, iki tanesinin de alt mahkemelerde yargılamasını tamamlamıştır. Balyoz ve Ergenekon davası olarak bilinen davaların sonuçlanmış olduğunu ve Yargıtay safhasında olduğunu biliyoruz. En önemli bölümü budur konunun. Türkiye'de darbe teşebbüslerinin yargılanıyor olması ve bir daha Türkiye'ye antidemokratik yollarla iktidar devirmek veya iktidara gelmek gibi girişimlerin olamayacağının tescil edilmiş olması son derece önemlidir."
Ergenekon davası için "Çok önceden yapılması gereken bir işin, gecikerek de olsa 2013 yılında karara bağlanmış olması çok derece önemli" diyen Bakan Ergün, "Bu fiilleri işleyenlerle veya işlediği iddia edilenlerle ilgili farklı deliller, farklı kararların, cezaların verilmesine neden olmuştur. Beraat edenler de oldu veya az ceza alanlar da oldu. Artık bunları hakimlerin takdiri olarak değerlendirmek gerekiyor. Bundan sonraki süreçte yanlış kararlar varsa, eksik kararlar varsa, ya da yargılama süreçlerinde hatalar yapılmışsa, bunlarda kuşkusuz Yargıtay safhasında değerlendirilecek olan konulardır. Ama bence konunun en önemli tarafı Türkiye'de antidemokratik girişimlerin, darbe teşebbüslerinin, iktidarı devirme teşebbüslerinin yargı yoluyla bir daha olmayacak şekilde bertaraf edilmiş olmasıdır. Türkiye bunu yapamamıştır. Çok çok öncelerden yapabilmiş olsaydı Türkiye, yaşanan acılar, darbeler ve teşebbüsler, bugün mahkemelerde gördüğümüz manzaralar da yaşanmazdı. Çok önceden yapılması gereken bir işin, gecikerek de olsa 2013 yılında karara bağlanmış olması çok derece önemli" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA