Şam'da Düzenlenen Kimyasal Saldırıya Dünyadan Tepki Yağıyor

ANKARA - Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanılarak düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 1360'ı bulurken, katliama dünyadan tepki yağıyor.

Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Güney Kore, Lüksemburg, Katar ve İsrail'in de aralarında bulunduğu ülkeler Esed yönetiminin düzenlediği saldırıyı şiddetle kınarken, Rusya kimyasal başlıklı füzelerin muhaliflerin kontrolündeki bir bölgeden fırlatıldığını ileri sürdü.

ABD'nin Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, kimyasal silah kullanımını güçlü biçimde kınadıklarını belirterek, "Eğer Suriye hükümetinin gizleyecek bir şeyi yoksa ve Suriye'de kimyasal silahların kullanımı konusunda kredibilitesi olan ve tarafsız bir soruşturmaya gerçekten taahhüdü varsa o zaman BM ekibine acil ve kısıtlanmayan erişim sağlayacaktır" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye hükümetini, BM ekibinin bu bölgeye girişine izin vermeye çağırarak, "Birleşik Krallık. olayı BM Güvenlik Konseyi'nde gündeme getirecektir" dedi.

-"Suriye'de ne olduğu henüz belli değil"

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Suriye'de ne olduğunun henüz belli olmadığını belirterek, bunu bağımsız uzmanların aydınlatılması gerektiğini ifade etti.

Bunun açıkça korkunç bir suç olabileceğini vurgulayan Merkel, olayın araştırılması konusunda bağımsız uzmanlara görev verilmesi için BM kararının genişletilmesi gerektiğini, uluslararası devletler topluluğunun buna hazır olmasını ümit ettiğini bildirdi.

-Fransa'dan askeri tepki olasılığı

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Esed ordusunun Suriye'nin başkenti Şam'ın banliyösü Doğu Guta'da kimyasal silah kullandığının kanıtlanması durumunda, bölgede birlik bulundurma seçeneğini hariç tutarak, Suriye'de askeri güç kullanılabileceğini belirtti.

Fabius, "İddialar kanıtlanırsa uluslararası toplumdan gelecek askeri tepkiye ihtiyacımız var" dedi.

-İsrail: Kimyasal silah ilk kez kullanılmıyor

İsrail İstihbarat ve Stratejik İşler Bakanı Yuval Steinitz, istihbarat servisinin, Esed ordusunun Suriye'nin başkenti Şam'ın banliyösü Doğu Guta'da kimyasal silah kullandığı görüşünde olduğunu söyledi.

Steinitz, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, ülkesinin istihbarat servisinin, Esed ordusunun sivil halkına gerçekten kimyasal silahlarla saldırdığı görüşünde olduğunu belirterek, "Kimyasal silah kullanıldı ve bu ilk kez yapılmadı" dedi.

-Katliamı kınayan tek körfez ülkesi Katar

Körfez ülkesi Katar da Esed rejiminin ''tüm kırmızı çizgileri aştığını'' belirterek, başkent Şam'ın banliyölerinde kimyasal silahlı katliamı kınadı.

Katar Dışişleri Bakanlığı, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası toplumu sorumluluklarını yerine getirmeye ve Suriye halkına karşı işlenen katliamlara son verilmesi için harekete geçmeye çağırdı.

Suriye'deki katliamı şu ana kadar kınayan tek Körfez ülkesi olan Katar, Esed yönetimi terk edene kadar Suriye muhalefetine desteğe devam edeceğini açıklamıştı.

-Rusya: Akıllara provokasyon fikri geliyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, "Şam yakınlarında kimyasal silah kullanıldığı yönündeki agresif haber kampanyasının, akıllara provokasyon ve Cenevre 2 Konferansı'nı baltalama fikirlerini getirdiğini" belirtti.

Kimyasal başlıklı füzelerin, muhaliflerin kontrolündeki bir bölgeden fırlatıldığını ileri süren Lukaşeviç, silahlı gruplar üzerinde etkili olan herkese kimyasal silahla provokasyon yapmayı sonlandırma çağrısı yaptı.

-Acil toplantı çağrısı

Fransa, İngiltere, Güney Kore, Lüksemburg ve ABD, BM Güvenlik Konseyi'ne acil toplantı çağrısı yaptı. Ortak yapılan çağrıda, konunun ele alınması için Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanması talebinin BMGK dönem başkanı Arjantin'e iletildiği açıklandı.

Öte yandan, kimyasal saldırı iddialarının ardından Türkiye, ABD ve Lübnan gibi ülkelerde Suriye karşıtı gösteriler düzenlenirken, Birleşmiş Milletler'e saldırılara sessiz kalmaması çağrısı yapıldı.

Avrupa Birliği, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği de Suriye'de bulunan BM uzmanlarının iddiaları derhal ve derinlemesine araştırmalarını ve Suriye'nin incelemelere izin vermesini istedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dün Suriye'de düzenlenen saldırıya ilişkin acil olarak toplandı ve bölgede tam, tarafsız ve hızlı inceleme yapılmasının gerektiğine dair karar aldı.

Kaynak: AA