Sarıkamış'ta Telef Olmuş Yavru Boz Ayı Bulundu

KARS - Sarıkamış ilçesinde telef olmuş yavru boz ayı bulundu.

Sarıkamış-Erzurum karayolunun 10. kilometresindeki Keklik Deresi mevkisinde, vatandaşlar tarafından bir aracın çarpması sonucu yol kenarında ölü bulunan yavru boz ayı incelemeye alındı.

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde yapılan çalışmalar neticesinde karayollarından geçen yaban hayvanlarının sayısının hesaplanarak risk haritalarının çıkartıldığını söyledi.

Karayolları üzerinde ise uyarıcı levhalar yerleştirildiğini, yaban hayatının yoğun olduğu bölgelerde yaban hayvanları için yapılmış özel köprüler ve alt geçitlerin olması gerektiğini belirten Çoban, şöyle devam etti:

"Ülkemizde şu an Adana otoyolunda Pozantı civarındaki Gülek Geçidinde yaban hayvanları için yapılan tek bir ekolojik köprü bulunmaktadır. Oysa Kars Sarıkamış Milli Parkı gibi yaban hayatının çok zengin olduğu, sarıçam ormanlarının içinden geçen kara ve tren yolunun ikiye böldüğü ormanlık alanda yaban hayvanları için hiçbir altyapı bulunmamaktadır. Sarıkamış'ta 2009 yılında tren çarpması sonucu beli kırılan boz ayı uyutulmak zorunda kalınmıştı. Ülkemizde gerek Karayolları Genel Müdürlüğü'nce gerekse üniversiteler tarafından karayollarında düzenli ölü hayvan sayımları yapılmalıdır. Bu veriler ışığında karayollarına gerekli yönlendirme levhaları koyulmalı, uygun alanlara ise alt-üst geçitler yapılmalıdır. Bu şekilde hem hayvan ölümleri hem de ve maddi kayıplar en aza indirilebilir."

Bu arada, bir aracın çarpması sonucu telef olan yavru boz ayının yetkililer tarafından incelendikten sonra uygun bir yere gömüleceği öğrenildi.

Kaynak: AA