İngiltere'de Prens Charles'ın Hükümetin Politikalarına Etkisi Araştırılacak

İngiliz Parlamentosu, kraliyet tahtının ilk sıradaki varisi Prens Charles'ın hükümetin politikalarını etkileyip etkilemediğini araştıracak.

Guardian gazetesinin 2011 yılında yaptığı bir araştırmayla ortaya çıkan olayda, bazı bakanların, yasaların onanması için Prensin iznini almaya zorlandığı kaydedilmişti.

İddiaların ardından İngiliz parlamenterlerin gelecek ay konuyu masaya yatırması bekleniyor. Avam Kamarası'nın Siyasi ve Anayasal Reform Komisyonu Başkanı İşçi Partili Graham Allen'ın soruşturmayı yürütmesi öngörülüyor.

Söz konusu incelemenin, kraliyet ailesi mensuplarının yaptığı lobi çalışmalarının gizliliğinin kaldırılması için Dışişleri Bakanlığı üzerindeki baskıları artıracağı yorumları yapılıyor.

Prens Charles'ın mevcut Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümeti Mayıs 2010 yılında göreve geldiğinden bu yana çeşitli bakanlarla 36 kez görüştüğü bildirildi.

Bu süre içerisinde tahtın varisinin 7 kez ise Muhafazakar Partili Başbakan David Cameron ile bir araya geldiği kaydedildi.

Birleşik Krallık'ta yasa tasarıları yürürlüğe girmeden önce son onayı Kraliçe 2. Elizabeth veriyor. Ancak Kraliçe'nin yasaları veto etmesine pek rastlanmıyor ve İngiliz monarşisi siyasetin dışında duruyor. Dolayısıyla Kraliçe'nin Parlamentoyla ilişkisi "şekilsel ve törensel" olarak tanımlanıyor.

Kaynak: AA