Temmuz Ayı İhracatı Geçen Yıla Göre Yüzde 10.3 Arttı

ANTALYA - Antalya İhracatçılar Birliği üzerinden yapılan ihracat, temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.3 oranında arttı.

Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılı ocak-temmuz döneminde meyve sebze sektörünün 317 milyon dolarlık ihracat ile bölgede öncü sektör olduğunu vurguladı.

Bölgenin dinamik gücü olan yaş meyve sebze sektörünün geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10 oranında arttığına dikkati çeken Satıcı, bu sektörü ilk 7 aylık periyotta yüzde 80 artış göstererek 135 milyon dolarlık ihracata ulaşan maden sektörünün takip ettiğini ifade etti.

Satıcı, bölge ihracatında bu yılın 7 aylık döneminde 91 milyon dolar ile toprak sanayi ürünleri, 66 milyon dolar ile kimya ve 48 milyon dolar ile demir-demirdışı metalleri sektörlerinin yer aldığıı kaydetti.

Satıcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yılın 7 ayında birlik üzerinde yapılan ihracatın yüzde 20'si Rusya Federasyonu'na gerçekleştirildi.

173 milyon doları aşan dış alımı ile Rusya Federasyonu en önemli pazarımız olmuştur. Rusya'yı 73 milyon dolar ile Almanya, 63 milyon dolar ile Çin, 40 milyon dolar ile Bulgaristan ve 38 milyon dolar ile Ukrayna izledi. Kazakistan, Libya, Azerbaycan-Nahçivan, Irak, Fransa, Birleşik Krallık, Hollanda, Birleşik Devletler, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Moldavya ve İsrail'e 7 ayda yapılan ihracat ise 10'ar milyon doların üzerinde gerçekleşmiştir. Ayrıca 7 aylık dönemde 26 farklı sektörden 136 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

"

Temmuz ayı ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.3 artarak 112 milyon dolara ulaştığını vurgulayan Satıcı, yıl sonuna kadar 1,5 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşmayı hedeflediklerini, hedefe emin adımlarla ilerlediklerini belirtti.

Kaynak: AA