Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Olayların 4. Yılı

Siyasi parti, sendika ve derneklerin aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, 5 Temmuz 2009'da meydana gelen olaylar nedeniyle Çin'i protesto etti.

BBP, Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu, Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği, Alperen Ocakları, Türk Dayanışma Konseyi Üye Kuruluşları, Güney Azerbaycan Derneği, Irak Türkmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesi üyeleri ve vatandaşlar, Urumçi'deki olayların 4. yılı nedeniyle Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı.

Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Koncuk, Mısır Büyükelçiliği önünde eylem yapanların, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye sahip çıkanların Doğu Türkistanlı Uygur Türklerine ve Irak Türkmenlerine sahip çıkmadığını ileri sürerek, bunun büyük bir ayıp olduğunu savundu.

Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri ile Irak Türkmenlerine değer verilmesini isteyen Koncuk, şöyle devam etti:

"Mesele Müslüman olmaksa Doğu Türkistanda yaşayan Uygur kardeşlerimiz de elhamdülillah Müslüman, mesele Türk olmaksa Uygur kardeşlerimiz de Türk'tür. Mesele Müslüman olmaksa Türkmen kardeşlerimiz de Müslüman ve Türk'tür ama onların Müslüman ve Türk olmaları bu ülkeyi yönetenler için ne kadar önemlidir?"

Uygur halkına yönelik tutumları nedeniyle Çin'i protesto ettiklerini vurgulayan Koncuk, Çinlilerin Türk düşmanı olduğunu iddia etti.

Grup, Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından dağıldı.

Kaynak: AA