Mısır'da demokrasi yanlılarına ateş açılması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Mısır'da demokrasi yanlılarına ateş açılmasına ilişkin, "Mısır halkı geçmişteki zalim firavunlardan kurtardığı gibi, şüpheniz olmasın ki bu dönemin zalimlerinden de kurtaracaktır, yine kurtuluşa erecektir. Çünkü her firavunun karşısına bir Musa çıkar" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Sivas Valiliğini ziyaret etti.

Bakan Yılmaz, burada bir basın mensubunun, Mısır'da demokrasi yanlılarına ateş açılmasına ilişkin sorusu üzerine, Mısır'ın büyük bir medeniyet kurmuş, hala dünyanın hayranlıkla izlediği büyük bir millet olduğunu söyledi.

Mısır'ın, tarihinde çok zalimler ve her doğan çocuğu öldüren firavunları gördüğünü, onlardan geçerek bu zamana geldiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hiç şüpheniz olmasın ki bu dönemde de ramazan ayında kendi halkına zulmeden zalimlerden de Mısır milleti kurtaracaktır. Bizim millet olarak tavrımız şu, biz Mursi'nin yanında değiliz, biz Mısır halkının yanındayız. Mısır halkının iradesi Mursi tarafını değil de Ahmet Şefik'i seçseydi, bilin ki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti onun içinde aynı sesi dile getirirdi. Biz ilkeli bir dış politika izliyoruz. Menfaat veya çıkara dayalı değil. Nedir istediğimiz şey? İnsan hakları, demokrasi, hak ve özgürlükler."

Ortadoğu coğrafyasının demokrasiyi hak ettiğini ve buna gönülden inanılması gerektiğini dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mısır halkı da kendi tercihiyle Mursi'yi destekledi. Yıllardır firavunlara katlanan, bir yıllık Mursi'ye mi katlanamadı? Yüz yıllık çözülememiş problemin, bir yıllık Mursi iktidarında mı çözülmesini bekledi? Hangi vicdan bunu kabul eder? Mısır halkı geçmişteki zalim firavunlardan kurtardığı gibi, şüpheniz olmasın ki bu dönemin zalimlerinden de kurtaracaktır, yine kurtuluşa erecektir. Çünkü her firavunun karşısına bir Musa çıkar."

-Bakan Şimşek'in açıklamaları

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Mısır'da tam bir trajedinin yaşandığını belirterek, "Başından beri ülke olarak bizim tutumumuz, duruşumuz belli. Barışçıl bir şekilde gösteri yapanlar üzerine bu anlamda şiddet uygulanması, silahların kullanılması tabii ki kınanacak bir durum" dedi.

Ortadoğunun demokrasiyi hak ettiğini o bölgeyi çok iyi anladıklarını söyleyen Şimşek, batının tutumunun hayal kırıklığı yarattığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Demokrasi havarisi kesilen batının bu noktadaki tutumu tabi ayrı bir trajedi. Biz bir an önce Mısır'a huzurun gelmesi ve samimi bir şekilde demokratik haklarını kullanan vatandaşlara karşı hiçbir şiddetin uygulanmamasını defalarca ülke olarak Dışişleri Bakanlığımız üzerinden, Başbakanlık üzerinden ilettik. Ülke olarak duruşumuz belli, fazla söylenecek bir şey yok. Mübarek ramazan ayında hakikaten kendi milletine karşı şiddet kullanan Suriye'de olsun, Mısır'da olsun, başka ne tarafta olursa olsun, kesimleri kınıyoruz."

Kaynak: AA