Şeker Pancarında Fire ve Şeker Oranını Tse Tespit Edecek

KAYSERİ - Türk Standartları Enstitüsü Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, "TSE olarak uluslararası alanda muayene ve gözetim uygulamasını yaptığımız ülke sayısı 38'e ulaştı. Amerika ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bir aya kadar bu da sonuçlanır. Sonuçlandıktan sonra Amerika çözüm ortağımız olacak" dedi.

Karagöz, TSE ile Kayseri Şeker Fabrikası AŞ arasında muayene ve gözetim hizmeti protokolünün imzalanması dolayısıyla fabrika toplantı salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, TSE'nin teknik anlamdaki adalet terazisini elinde bulundurduğunu söyledi.

Kayseri Şeker'in belge almaya doymadığını dile getiren Karagöz, üç ayda bir belge başvurusu yaptığını vurguladı. Karagöz, yönetimin cesur bir şekilde mutfağını üçüncü bir tarafın denetimine açtığını vurgulayarak, ilgililere teşekkür etti.

Muayene, gözetim, uygunluk ve değerlendirme konularının TSE'nin ihtisas alanı olduğuna dikkati çeken Karagöz, şöyle konuştu:

"TSE olarak uluslararası alanda muayene ve gözetim uygulamasını yaptığımız ülke sayısı 38'e ulaştı. Amerika ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bir aya kadar bu da sonuçlanır. Sonuçlandıktan sonra Amerika çözüm ortağımız olacak. Artık 'Çin'den Maçin'e' demiyorum. Maçinden de batıya gitmek gerekiyor. Böyle uluslararası gözetim ağı oluşturmak gerekiyor. Brezilya'dan bir gemi dolusu pirinç yükleyip Ortadoğuya göndereceksiniz, bu pirincin öncelikle helal olup olmadığı, yüklenen gıda maddesinin hakikaten uluslararası nitelik veya müşterinin istediği niteliğe uygun olup olmadığını, eğer uygunsa yol şartlarını tespit ve tescil edilebilmesine imkan tanınacak. Buna gözetim hizmeti diyoruz."

-"Piyasalarda artık Diyanet ve TSE'nin ortak logolu helal belgesini göreceksiniz"

Helal gıda konusuna da değinen Karagöz, bundan sonra helal belgesini Diyanet İşleri Başkanlığı'yla ortak logolu bir belge şeklinde vereceklerini söyledi.

Karagöz, "Piyasalarda artık Diyanet ve TSE'nin ortak logolu helal belgesini göreceksiniz" dedi.

Kayseri Şeker Fabrikası Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da muayene ve gözetim işinin daha ziyade uluslararası ticarette uygulanan bir metod olduğuna işaret ederek, bu metodun yurt içi ticaretinde de uygulanmaya başlandığını söyledi.

Sonuçta ticaret yaptıklarını ifade eden Akay, "Çiftçiden pancar alıyoruz. Aslında şeker satışının dışında en büyük ticaret olayı. Alımlarımızın yüzde 85-90'ını şeker pancarı oluşturuyor. Dolayısıyla bu alımlarda uluslarası geçerliliği olan muayene ve gözetim belgesinin de olması aslında bizim kendimize güvenimiz ve şeffaflığımızın ifadesidir" diye konuştu.

Kendilerinin daha önce fire ve şeker tespit çalışması yaptıklarını ancak geçmişte bazı olumsuzlukların yaşandığını anımsatan Akay, şöyle devam etti:

"Kayseri ve Boğazlıyan şeker fabrikalarındaki fire ve şeker oranının tespiti bundan sonra TSE tarafından yapılacak. Tamamen şeffaf ve güvenli bir ortamda gelişecek ve çiftçi ile fabrika açısından oluşacak tereddütü tamamen ortadan kaldıracak. Burada çiftçi de fabrikada herhangi bir zarar görmeyecek. Her iki taraf da karlı çıkacak. Bu uygulamayla biz kendimize de ne kadar güvendiğimizi ortaya koymuş oluyoruz. Bu uygulama gıda sektöründe bir ilk. Bunu da bizim gerçekleştirmiş olmamız önemli. Artık güvenli ve tamamen şeffaf bir uygulamanın içinde olacağız. Şeker pancarındaki fire ve şeker oranının tespitinde dışarıdan yada fabrika içinden hiç kimse buna müdahale edemeyecek."

Kaynak: AA