İtalya'daki Costa Concordia Kazasına İlişkin Dava

MİLANA - İtalya'nın batısındaki Giglio Adası açıklarında geçen yıl meydana gelen ve 32 kişinin yaşamını yitirdiği Costa Concordia gemisi kazasına ilişkin açılan davada, birden fazla kişinin ölümüne yol açma ile kusurlu ihmal suçlamalarından yargılanan 5 görevli hapis cezasına çarptırıldı.

Kazanın gerçekleştiği Giglio Adası'na en yakın büyük kent olan Grosetto'daki mahkemede görülen ön duruşmada, gemi kaptanı Francesco Schettino'ya da yöneltilen birden fazla kişinin ölümüne yol açma ve kusurlu ihmal suçlamaları ile yargılanan 5 şirket çalışanına hukuki anlaşma yolunu seçmelerinin ardından değişik oranlarda hapis cezaları verildi.

Mahkemeden bugün çıkan mahkumiyet kararları, Mart 2012'den bu yana yürütülen yargı sürecinde ilk karar olma özelliğini taşıyor.

Ön duruşmaya bakan hakim Pietro Mollino'nun verdiği karara göre, Costa Crociere şirketi kriz masası şefi Roberto Ferrarini 2 yıl 10 ay, Costa Concordia otel bölümü direktörü Manrico Giampedroni 2 yıl 6 ay, Costa Crociere yetkilisi Ciro Ambrosio 1 yıl 11 ay, bir diğer görevli Silvia Coronica 1 yıl 6 ay, dümenci Jacob Rusli Bin de 1 yıl 8 aylık hapis cezası aldı.

-Kazazede avukatları cezalara tepkili-

Davada çıkan ilk kararlar, kazazedeleri mutlu etmezken, "Concordia için adalet" grubu avukatlarından Massimiliano Gabrielli, "Bu, utanç verici bir adalet" diyerek tepkisini dile getirdi.

Avukat Gabrielli, eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin evine fuhuş yapması için kadın götürmekten suçlu bulunan ünlü televizyoncu Emilio Fede'nin 7 yıl,insan ölümüne sebebiyet veren yetkililerin ise 1 yıl 11 ay ceza aldığını dikkati çekerek, "İtalya'da adalet böyle" dedi.

Bir diğer kazazede avukatı Daniele Bocciolini ise cezaları yetersiz bulduğunu söyledi.

Costa Concordia kazasına ilişkin dava sürecinde kısa bir süre önce gemi kaptanı Francesco Schettino da hukuki anlaşma yoluna gitme konusunda mahkeme heyetinden talepte bulunmuş ancak talebi kabul edilmemişti. Birden fazla kişinin ölümüne yol açma, kusurlu ihmal ve 300'ün üzerinde yolcu varken, gemiyi terk etme suçlamalarıyla yargılanan kaptan Schettino hakındaki kararın, adli tatilin ardından verilmesi bekleniyor.

"Costa Crociere" şirketine ait "Costa Concordia" kruvaziyeri, 4 bin 229 kişilik yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de başkent Roma 'nın batısındaki Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru yol almak için hareket etmiş, yerel saatle 21.45 sularında, Toskana Bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarpmıştı. Halen adanın birkaç metre açığında yan yatık halde bulunan dev geminin enkazını kaldırma çalışmaları sürüyor.

Kaynak: AA