Ramazan Topu Yerine Ses Bombası

ZONGULDAK - Alaplı ilçesinde yıllardan beri geleneksel olarak kullanılan ramazan topunun yerini ses bombaları aldı.

Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl ramazan boyunca iftar vakitlerini duyurmak için ses bombası attıklarını söyledi.

Ramazan topu geleneğinin unutulmaması ve yaşatılmasını istediklerini ifade eden Çimenoğlu, şöyle konuştu:

"Zabıta memurları tarafından iftar vakti ses bombası atılıyor. Güzel geleneğimizi ses bombasıyla da olsa yaşatmaya çalışıyoruz. Ramazan gelenekleri ve adetleri her yerde olduğu gibi ilçemizde de devam ediyor. 1970 yıllarda iftar saatlerinde ramazan topu atışı iskeleden gerçekleştiriliyordu. Bildiğimiz top atışı olurdu.12 Eylülden sonra top atışana ara verildi.

1990 yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte ses bombaları çıktı. Bugüne kadarda iftar saatinde belediye parkında zabıta ekipleri tarafından ezanın okunmasıyla birlikte ses bombası patlatılıyor. İlçemizde iftarını top sesiyle açmak isteyen vatandaşlar, iftar saatinde kapı ve pencerelerde bekliyorlar."

Zabıta memuru Ayhan Güney de, Ramazan ayında ezanın okunmasına 10 dakika kala ilçe merkezinde bulunan parkta iftar vakti için hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, "Demirden yapılmış bir parçanın içine ses bombasının kapsülünü yerleştiririz. Ezanın okunmasıyla birlikte kapsülün fitilini ateşliyoruz. Yaklaşık 20 metre yüksekliğe kadar çıkan ses bombası patlıyor. Bombanın sesi yaklaşık 10 kilometreden duyuluyor" dedi.

İftar saatinde ses bombasının gürültüsüyle oruç açan ilçe sakinleri de Ramazan topu geleneğinin bu biçimde sürdürülmesinden memnun olduklarını söylediler.

Kaynak: AA