İzmir'de Belediye İşçilerinden Genel Grev Kararı

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İZELMAN ve İZENERJİ yönetimleriyle Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlayamayan DİSK'e bağlı Genel-İş üyesi belediye işçileri, 26 Temmuz'dan itibaren greve çıkacak.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığından 26 Temmuz'dan itibaren genel greve çıkacaklarını noter kanalıyla İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerine tebliğ ettiklerini söyledi.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, düzenlediği basın toplantısında DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası olarak genel greve kadar bir dizi eylem kararı aldıklarını belirterek, "11 Temmuz Perşembe günü Büyükşehir önüne yürüyeceğiz. Cuma günü belediye önünde oturma eylemi ve alkışlı protesto eylemimiz olacak. Salı günü ise iş bırakacağız. On binlerce üyemizle birlikte hakkımızı arayacağız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN ve İZENERJİ şirketleri yönetimleriyle şubat ayında başlatılan TİS görüşmelerinde tıkanma noktasına gelindiğini belirten Sarı, şunları söyledi:

"Bize teklif edilen rakam, İZENERJİ'de yüzde 8, İZELMAN'da kademeli olarak yüzde 6-8 ve 10'dur. Gelinen noktada işverenin tekliflerinde hiçbir değişiklik olmamıştır. Bu rakamlar günümüz koşullarıyla örtüşmemektedir. İZENERJİ'de çalışanlarımızın ortalama ücreti 950-bin 100 lira olup İZELMAN'da ise yüzde 40 eksik çalışanların ortalama ücretleri ise 950-bin 100 liradır. İZELMAN eski çalışanlarımızın ortalama ücreti bin 500 liradır. Yıllık enflasyon resmi rakamı yüzde 8 olduğu halde bize teklif edilen yüzde 6, enflasyonun altındadır. Genel-İş Sendikası 1 -2 ve 3 No'lu Şubeler olarak on bin üyemiz adına, daha adil, daha insanca yaşayacak bir ücret önerilerimizin kabul görmesi ve iş barışının sağlanarak toplu sözleşmenin masa başında bitmesinden yanayız."

Memiş Sarı, büyükşehir belediyesi yetkililerinin TİS görüşmeleri sırasında Yüksek Hakem Kurulu'na gittiğini öğrendiklerini belirterek, "Gelinen aşamada işveren görüşme yerine Yüksek Hakem Kurulu'na giderek hem TİS'i hem de sendikayı taraf olmaktan çıkarma girişimine karşı Genel-İş Sendikası 1,2 ve 3 No'lu şubeler olarak yasalardan doğan grev hakkımızı kullanmak zorunda kalacağımızı belirtik. 26 Temmuz'da İzmir'de 10 bin üyemizle grevimiz fiilen başlamış olacaktır. Bizler bu süre içerisinde hala 26 Temmuz'a kadar TİS'in masa başında bitmesinden yanayız" dedi.

Üç farkı eylem kararı aldıklarını belirten Sarı, şunları kaydetti:

"ESHOT'u bunun dışında tutuyoruz. ESHOT ile ilgili ayrı bir eylem kararı aldık. Kimseden korktuğumuz için değil, kimse önlem almasın diye. Bir gece ansızın ESHOT şoförleri çalışmayabilir. Şoförler bazen yarım gün, bazen tam gün iş bırakacak. Gaz keserek, patlak çatlak yapmayarak destek verecekler. 30 ilçenin çöp atık tesisleri bizim çalışma koşullarımız içindedir, biz orayı kilitlediğimizde tüm ilçeler çöpten geçilmeyecektir. Yeşil alanlar, parklar, Mezarlıklar Müdürlüğü'nde de grev uygulanacak"

Kaynak: AA