24'üncü Bandırma Uluslararası Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali

Balıkesir - Bu yıl 24'üncüsü düzenlenen "Bandırma Uluslararası Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali" kapsamında "Büyükşehir Gerçeği ile Kuşcenneti ve Bandırma'ya Etkileri" başlıklı panel gerçekleştirildi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Belediye Nikah Salonu'nda organize edilen panelde, denizin ve çevrenin çok iyi korunması gerektiğini söyledi.

Bandırma ve çevresinin son yıllarda İstanbul sermayesinin çekim alanına girdiğini savunan Havutça,"Bu nedenle çok dikkatli olmalıyız. Gezi Parkı olayları nedeniyle doğal çevrenin tamamen elden gitmesine neden olacak yeni imar yasası, son anda Meclis gündeminden geri çekildi ancak yakında yeniden gündeme gelebilir" dedi.

Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel de Taksim Gezi Parkı olaylarının sadece ağaç kesilmesi olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti.

Taksim'de başlayıp ülke geneline yayılan olaylarda vatandaşlara orantısız güç kullanıldığını iddia eden Pekel, "Bandırma, tarihinde ilk kez biber gazıyla tanışmıştır. Bu olayları üzüntüyle karşılıyoruz" diye konuştu.

Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Orhan ise 2011 yılından bu yana ulusal planlama kapsamında bakanlıklarda yeni yapılanmalar dahil yeni düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Bu süreçte yerel yönetimlerin planlama yetkisine müdahale edilerek, bunların merkeze alındığını ileri süren Orhan, "Büyükşehir Yasası ile başta Kuşcenneti olmak üzere doğal çevrenin korunması da çok güçleşmiştir. Yasanın belki de tek olumlu yanı, olanakları yetersiz olan küçük belediyelerin, kentleriyle ilgili katı atık tesisleri yapma yetkisinin büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda bulunmasıdır" ifadesini kullandı.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nadir Suğur, Büyükşehir Yasasının, Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamayacağını öne sürdü.

Yasayla en çok kazananın merkezi yönetim, yarım kazananın ise büyükşehirler olacağını savunan Suğur, "Bandırma gibi büyük ilçelerin belediyeleri de küçük belediyeler gibi aynı mevzuatla yönetilecek olmaları nedeniyle ayrıca sıkıntı yaşayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra Havutça ve Pekel, konuşmacılara birer plaket verdi.

Kaynak: AA