Gökçebey’de Mobil Ketem Projesi Tanıtıldı

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde, Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Mobil KETEM Projesi” Camlı Köşk’te tanıtıldı.

Gökçebey’de Mobil Ketem Projesi Tanıtıldı
Gökçebey ilçesindeki tanıtım etkinliğine, Gökçebey Kaymakamı Bülent Hamitoğlu, Uzman Dr. Dilek Didem Ayyıldız, Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılınçarslan, Hacımusa Belediye Başkanı Veysel Özsaraç, Garnizon Komutanı Levent Aru, İlçe Emniyet Amiri Mehmet Çelik, daire amirleri, köy muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tanıtım etkinliği, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, “KETEM, kanser erken teşhis tarama eğitim merkezi kelimelerinin kısaltmasından meydana gelen bir kelimedir. Tüm Türkiye’de aynı isimde hizmet vermektedir. Kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik farkındalık oluşturan, toplum bilincini geliştiren, hedefe yönelik tarama ve eğitim programlarını yürüten merkezdir. Kanser vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıdır. Çağımızın en sık rastlanan hastalıklarından birisidir ve kalp damar hastalıklarından sonra ikinci en çok öldüren hastalıktır. Kansere neden olan faktörlerden uzak durarak ve kanser erken teşhis merkezleri olan KETEM’lere başvurarak, tarama yaptırarak, kansere karşı önlem almış oluruz. Biz KETEM’lerde dört taranabilir kanser türünü taramaktayız. Bunlardan meme kanseri, rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri ve prostat kanseridir. Kanseri neden tarıyoruz, insanın hayat kalitesini düşüren ciddi ölüm ve sakatlık oranlarına sahip olan sık rastlanan, tedavisi pahalı bir hastalık olması nedeniyle, erken dönemde erken teşhis edilebilir olması nedeniyle, tedavisinin erken dönemde daha etkin olması nedeniyle ve kolay uygulanan basit ve ağrısız tarama testlerinin olması nedeniyle kanseri tarıyoruz. Zonguldak’ta KETEM 20 Şubat 2009 tarihinde Atatürk Devlet Hastanesi binasında ilk kez hizmet vermeye başladı” dedi.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi Uzman Dr. Dilek Didem Ayyıldız, “Büyük bir projedir. Orijinal değil ama yapılmış projenin üzerine özveriyle, fedakarlıkla ve halk sağlığı müdürlüğünün dinamizmi, heyecanını katarak çoklu bir kitleye 250 bin kadına ulaşmayı hedefledik. Zonguldak ve Gökçebey için sağlık projesinin yanında sosyal bir projedir. Sosyal kazanımları elde edebileceğimiz bir projedir. Yanımızda olacak, olan herkese teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu proje çok daha güzel projelerin önünü açacaktır. Başarıya ulaşacaktır. Gökçebey insanını sağlık, toplum konusundaki duyarlılığını bir göstergesi olarak her zaman konuşulacaktır”dedi.

Kaynak: İHA