"1907 Bursa Salnamesi" Kitap Haline Getirildi

Bursa - Bursa İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Hüseyin Delil ve tarih öğretmeni Ömer Faruk Dinçel'in ortaklaşa hazırladığı "1907 Bursa Salnamesi", Bursa İl Özel İdaresi tarafından kitap haline getirildi.

Bursa Valiliği'nde düzenlenen kitabın tanıtım toplantısında konuşma yapan Vali Şahabettin Harput, geleceğe ışık tutan özel bir hizmeti gerçekleştirdiklerini belirtti.

Osmanlı devletinde salname kültürünün oldukça geliştiğini ve başarıyla uygulandığını dile getiren Harput, "Salname, geçmiş yılların veya bir yılın bütün olaylarını, her çeşit icraatlarını, istatistik bilgilerini, ticaret ve sanayisini, ekonomisini, coğrafya, fen, tarih, kronoloji, meteorolojik olaylarını, coğrafi nüfus dağılımı bilgilerini vermek üzere her yıl hazırlanarak yayımlanan eserlerdir. Biz bugün Bursa için 1907'de hazırlanan son salnamenin bugünkü Türkçeye çevrilmiş halini tanıtıyoruz" diye konuştu.

Salnamenin çok önemli bilgiler içerdiğini ifade eden Harput, şunları kaydetti:

"Kitapta, Bursa'nın yıllardaki mevcut kaplıca hizmetlerini de görüyoruz. Salnamenin 85. sayfasında yer alan şu ifade çok önemlidir, 'Hüdavendigar memleketi yani Bursa kadar sıcak ve soğuk su bakımından zengin başka hiçbir memleket yoktur '.Yıllar önce Evliya Çelebi Bursa için 'Velhasıl Bursa sudan ibarettir' derken herhalde bunu kastediyordu. Bugün Türkiye'de mineralli suların yüzde 70'inin Bursa'dan çıktığını söylerken atalarımız bir asırdan daha önce bu işareti bize vermişler. Sadece suların zenginliği değil Bursa sularının hangi hastalıklara iyi geldiği ve hangi mineralleri taşıdığı bilgisi de kitapta yer alıyor."

Harput, salnamenin 2 cilt halinde gün yüzüne çıkarıldığını belirterek, "1907 'de Bursa'nın haritasını yapmışlar. Haritada bugünkü verilerin o zamana göre nokta olarak hemen hepsi var. İşte tozlu raflarda kalmış çok değerli bilgiler artık tüm vatandaşlarımızın ve turizmimizin hizmetine sunulmuştur" dedi.

Toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, Özel İdare Kültür ve Turizm Daire Başkanı Şaban Kander de katıldı.

Kaynak: AA