Ekonomi Bakanı Çağlayan'dan 'Gezi Parkı' Açıklaması

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gezi Parkı olaylarını değerlendirerek, "Mayıs ayında Türkiye dünyaya son derece önemli yatırım sinyalleri verdi.

İstanbul'un 3. havalimanı ihalesi yapıldı. Aynı gün nükleer santralin işbirliği anlaşmasını imzaladık. İşte bu rahatsız etti birilerini. Ağaç falan değil, rahatsızlık burada" dedi.

ORSİAD-KOSGEB işbirliği ile uygulamalı girişimcilik sertifika dağıtım töreni Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci katılımıyla Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı'nda gerçekleştirildi.

Çağlayan, tören öncesi yaptığı konuşmada, şu anda Türkiye'nin önemli bir testten geçtiğini belirterek, "Daha geçeceğimiz birkaç test olabilir. Türkiye, eşi benzeri görülmemiş bir başarıyla sürekli gelişiyor. Birilerinin ayaklarına basıyoruz. Durmak yok, yola devam. Yola çıkarken biz bunu zaten biliyorduk. Türkiye son derece önemli bir krizin yaşandığı dönemde tüm dünyaya karşı başarı öyküsü olan bir hale geldi" dedi.

Geçmişte 'Türkiye hasta' diyenlerin şu anda yoğun bakımda olduğunu söyleyen Çağlayan, Avrupa ekonomisinin büyüme oranları hakkında bilgi verdi.

Artık borç almadığı için emir almayan kendi gündemini kendisi yazan, belirleyen, gerek siyasi gerek ekonomik özgürlüğüne kavuşmuş olan bir Türkiye'nin olduğunu söyleyen Çağlayan, "Mayıs ayı Türkiye'nin dünya tarihine damgasını bastığı bir tarih oldu. Bu olaylar öncesinde Türkiye ne yaptı neden bununla buluştu? Bunlar öyle 3-5 tane ağaç için mi oluştu? Mayıs ayında Cumhuriyet tarihimizde ilk defa IMF ile borcumuzu sıfırladık. 2002 yılında 23,5 milyar dolar olan IMF borcunu sıfıra indirdik. IMF ile karşılıklı rollerimiz değişti. IMF'den bize biraz daha borç verir misiniz' diyen bir Türkiye gitti. Onun yerine 'ne kadar krediye ihtiyacınız var' verelim diyen bir Türkiye var" diye konuştu.

Türkiye'deki ekonomik gelişmelerin faiz lobisini rahatsız ettiğine işaret eden Çağlayan, "Bugün Türkiye'de 4.63 faiz. Bundan 10 yıl önce Türkiye'nin aylık faizi bile değildi. Aylık faiz bunun daha da üstündeydi. Bu rahatsız etti birilerini. Kimi rahatsız etti? Faiz lobisini rahatsız etti. Sonuna kadar da biz faiz lobisini rahatsız etmeye devam edeceğiz. Onlarda bir vampirlik, kan emicilik var. Alıştılar Türkiye'nin kanını emmeye" dedi.

"YATIRIMA DEVAM EDECEĞİZ"
Çağlayan, faiz lobisinin emmeye alıştığı kanı ememediğini belirterek, "Biz, bunların arkasında kimlerin olduğunu biliyoruz. Kimlerin ne yaptığını tek tek biliyoruz. Tabii ki işini doğru yapanları her zaman bunlardan ayırt ediyoruz. Mayıs ayında Türkiye adeta dünyaya son derece önemli yatırım sinyalleri verdi. Aynı gün İstanbul'un 3. Havalimanı ihalesi yapıldı. Türk özel sektörü bir günde 90 trilyon liralık bir ihalenin altına imzasını attı. Dünya'nın en büyük havalimanlarından biri, bunu bir günde yapıyorsunuz. Aynı gün nükleer santralin işbirliği anlaşmasını imzaladık. İşte bu rahatsız etti birilerini. Ağaç falan değil rahatsızlık 'burada '.Yatırıma devam ettireceğiz. Biz, Türkiye'yi 2023'e taşıyacağız" şeklinde konuştu.

Gezi Parkı olaylarının, Türkiye ekonomisini, siyasi istikrarı, barışı ve kardeşliği bozmaya yönelik olaylar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tabii bunu barışçıl gösteri yapanları bir kenara koyarak diyorum. Bu olayın ikinci günü işin içine marjinal gruplar girdi. 1980'lerden önce adını hatırladığımız şimdi sadece bir tabela olarak kalmış olan siyasi görüşlerin yeniden hortladığını gördük. Bölücü örgütlerin illegal örgütlerin flamalarını gördük. Bunlar, bölücü örgütlerin flamalarını Atatürk ve Türk bayrağının yanına asma cürretini gösterdiler. Ne yapacaktık, seyirci mi kalacaktık? Marjinal, illegal grupların hevesini kursağında bırakacak her türlü tedbirin alınacağından kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm sürecini değerlendiren Çağlayan, "Bunları 10-20 önce dönemin Başbakanı başlatsaydı, ben de gidip elini öpseydim. Kimse cesaret edemedi, herkes korktu ama Başbakanımız çıkıp siyasi bir kararlılık ve cesaret gösterdi. Türkiye'de kardeşliği tesis edeceğiz. Bu yolda karşımıza çeşitli engeller çıkartılacağından endişemiz yoktu. Mutlaka birileri bir şey yapacaktı. Yedinci aya giriyoruz artık anaların gözyaşı dindi. Şehit haberleri gelmiyor, budur bunları rahatsız eden. Rahatsız etmeye devam edeceğiz. Biz, bu ülkede kardeşliği daim kılmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Çözüm sürecinin birilerini rahatsız ettiğini belirten Çağlayan, teşvik sisteminin barış sürecine uygun yapıldığına işaret etti.

ATO Başkanı Salih Bezci, Gezi Parkı olaylarını değerlendirerek, "Ülkemizin tamamını yıkma üzerine kurulmuş bir oyundur. Burada Ankara tüccarının tamamı zarar gördü. 'Türkiye'ye gitmeyin can güvenliğiniz tehlikede' diye bir ortam yarattılar. Ankara'nın zararını hesapladığınız zaman 2 milyar TL'ye yakın ekonomide bir kaybımız var" diye konuştu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de, "Bugüne kadar ülkemizde yaşanan kötü durumun yurtiçi etkileri ve ticari kayıplarıyla ilgili çok şey söylendi. Olayların nasıl saptırıldığını hep beraber izledik. Biz, ülke olarak ne zaman kendi içimizde uğraşmaya başladıysak, dünyada çok önemli hazırlıkların olduğunu kaçırıyoruz. Bu gezi olayları ve bunun cesaretiyle tekrar ayaklanmaya başlayan marjinal gruplar barış sürecini etkilemekte ama bütün bu olaylarda kaybeden biz olmaktayız" dedi.

Çok dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Özdebir, sanayiciler olarak üzerlerine düşeni yapmak zorunda olduklarını ifade etti

Kaynak: İHA