İş Yapmak İsteyene Burundili Ortak Hazır

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) Burundi Temsilcisi Mustafa Arslan, “Bugün Afrika ülkelerine gitmeyi düşünmeyen iş adamı küçük kalmaya mahkum kalacaktır” dedi.

İş Yapmak İsteyene Burundili Ortak Hazır
Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) Gıda Komisyonu üyelerine Doğu Afrika ülkelerinden Burundi’deki ticari imkanları anlatıldı. Dernek binasında yapılan toplantıya TUSKON Burundi Temsilcisi Kamer Company Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan konuşmacı olarak katıldı.

Burundi’deki yaşama ayak uydurmakta zorluk çekmediğini dile getiren Arslan, kendisinin Adana’nın Sinanpaşa Mahallesi’nde doğup büyüdüğünü ve Güneydoğu’da da uzun yıllar görev yapmasının işini kolaylaştırdığını ifade etti.

Burundi’nin tam bir Afrika ülkesi olduğunu söyleyen Arslan, “Almanlar’dan sonra uzun yıllar Belçika’nın sömürgesinde kalan Burundi’de ailelerin ortalama çocuk sayısı 8-9’dur. Aylık 50-60 dolara çalışılan bir ülkede çocuk sayısına paralel gelir sayısı da artıyor. Bugün Afrika ülkelerine gitmeyi düşünmeyen iş adamı küçük kalmaya mahkum olacaktır. Dünyayı bir ülke gibi düşünün. Siz de bu ülkenin her hangi bir şehrine gidip ürettiğinizi pazarlamanız gerekir. Can güvenliği var mı? diye de düşünmeyin. Avrupalı 200 yıl önce gelmiş, düzenini kurmuş. Biz artık düşünmekten vazgeçip icraata geçmeliyiz” diye konuştu.

Dünyada olduğu gibi Afrika’da da ‘Türk İmajı’nın arttığını söyleyen Arslan, Kara Kıta’nın her ülkesinde gıda başta olmak üzere yapılamayacak işin olmadığını kaydetti.

Adana’dan bir işadamının Burundi’de niye olmadığını da soran Mustafa Arslan, şöyle devam etti:
“Aklınıza gelebilecek her şeyi orada yapabilirsiniz. Orada Pazar yeri mantığı var. Kurumsallaşmış mağaza sistemi yok. Ne yaparsanız gider. Mesela; Türk usulü lokanta sistemi yok. Market sistemi yok. Kömürü ve suyu bol bir ülke olmasına rağmen enerji sıkıntısı çekiyor. Akşamları elektrikler kesilir, gündüz verilir. Sağlık sektöründe de sıkıntı var. Durumu iyi olan Burundili Kenya, Dubai gibi ülkelere tedavi amaçlı gidiyor. Burundi’de yatırım yapacak iş adamlarına sağlam yerli ortaklar da bulabiliriz. Burundi, Türkiye’nin 50’li 60’lı yıllarını yaşıyor.”
Kaynak: İHA