Varislere Lazer ve Köpük Tedavisi

Varisler, kadınlarda erkeklere oranla 3-4 kat daha fazla görülüyor.

Varislere Lazer ve Köpük Tedavisi
Ayakta hareketsiz kalmayı gerektiren meslekler, hamilelik, aşırı kilo ve hormon tedavisi varis oluşumunu kolaylaştırıyor.

Medical Park Samsun Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Atilla Saraç, “varis” hakkında bilgi verdi. Varisin, sadece estetik açıdan önlem almayı gerektiren bir hastalık olmadığını, tedavi edilmediği takdirde başka sağlık sorunlarına da neden olacağını kaydeden Dr. Saraç, "Varisler tedavi edilmediğinde ciltte ülserlere, iyileşmeyen yaralara, kan pıhtılaşmasına yol açmaktadır. Bu durumlarda tedavi oldukça zorlaşmaktadır. Bu nedenle varis yalnızca estetik açıdan değil, sağlık açısından da önlem almayı gerektirir” dedi.

Klasik varis ameliyatı yerine lazer ve köpük tedavisi uyguladıklarını söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Atilla Saraç, “Bacaklarında yaygın varisleri olan hastaya klasik varis ameliyatı yerine lazer ve köpük tedavisi uyguluyoruz. Köpük halinde verilen ilaç, varisli damarın büzülerek yok olmasını sağlar. Varis şeklini almış damar yok edildiğinden aynı damarda tekrar varis oluşmaz. Sıvı sclerozan maddelerin, damar içinde kan ile karıştığında etkinliği azalırken, köpük yönteminde damar duvarıyla dengeli bir etkileşime geçer ve verildiği bölgede kalarak etkinliğini sürdürür. Köpük tedavisi poliklinik şartlarında yapılmaktadır. Hasta işlemden hemen sonra normal yaşantısına devam edebilir. Klasik ameliyata göre avantajlı olan bu yöntemde cerrahi kesi yapılmadığından hastanın hastanede yatmasına gerek kalmamaktadır. Klasik ameliyatlarda hastaya genel anestezi uygulanmakta yada belden iğne yapılmaktadır. Bu durumda hasta 1-2 gün hastanede yatmak zorunda kalmaktadır. Lazer ve köpük tedavisinde ise lokal anestezi yapılmakta ve hasta çok daha çabuk iyileşip sosyal yaşantısına ve işine dönebilmektedir” diye konuştu.

Varisler özellikle fazla ayakta kalındığında meydana geldiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Atilla Saraç, “Sıcak havada bacaklarda ciddi ağrı, gerginlik, şişme, yanma, gece krampları, kaşıntı gibi şikayetlere yol açmaktadır. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte lazer ve köpük tedavisi ile hasta ayaktan kolayca tedavi edilebilmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA