Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Akıncıoğlu Açıklaması

Ali Kemal Akan - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, "Yabancılar doğada, ormanda, kendi başlarına dolaşamaz, hiçbir yabancı vatandaş tür toplayarak dolaşamaz" dedi.

Akıncıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın, biyolojik silahların konuşulduğu bir döneme gittiğini belirtti.

Akıncıoğlu, biyolojik çeşitliliğin korunması için sürekli teyakkuz halinde olmaları gerektiğini ifade etti.

Biyolojik türlerin korunmasına yönelik farkındalığın, toplumun her kesimine yayılması ve biyolojik türlerin kaçak yollarla ülke dışına götürülmesinin engellenmesi için alınacak tedbirlerin önemli olacağını belirten Akıncıoğlu, özelikle vatandaşların duyarlı olmasını istedi.

"Ülkelerden, herhangi bir şekilde fotoğraf çekmeye gelen insanların, tür koparmasına, tür toplamasına vatandaşlarımızca müsaade edilmemesi gerekiyor" diyen Akıncıoğlu, şunları söyledi:

"Sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün özel iznine tabii, bilimsel araştırmalar çerçevesinde, bizim elemanlarımız eşliğinde veya hocalarımızın eşliğinde izinler verilebiliyor. Onun haricinde, doğada, ormanda, kendi başlarına dolaşamaz, hiçbir yabancı vatandaş tür toplayarak dolaşamaz. Bu farkındalığı oluşturmak istiyoruz."

Avrupa kıtasında 12 bin, Türkiye'de ise 9 binden fazla bitki türünün bulunduğunu ve 3 binden fazla da endemik bitkinin yer aldığını belirten Akıncıoğlu, şöyle devam etti:

"Sadece bizim ülkemizde yetişen, aromatik ve tıbbi değeri olan son derece değerli bitkilerimiz var. Zehirinden tıp alanında son derece değerli katkılar sağlayan 'Hopa Engereği' var. Yakın zamanda 'Hopa Engereği' yurtdışına kaçırılırken yakalandı. Bizler, Gümrük Müsteşarlığı, emniyet, jandarma teşkilatı ve diğer kolluk kuvvetlerimizle birlikte çalışıyoruz. Bu sinerjiyi yakaladık. Ümit ediyorum, ülkemiz adına çok daha değerli çalışmalar ve kazanımlar elde edeceğiz."

-"Aracılar, çok ucuz fiyatlara türleri toplatıyor"-

Türkiye'deki türlerin, aracı bazı kurum ve kuruluşlarla, kişiler vasıtasıyla ucuz fiyatlarla toplatılmaya çalışıldığına dikkati çeken Akıncıoğlu, şunları kaydetti:

"Bunların ülkemizde değerlendirilmesi lazım. Bizim iznimizle, bilimsel araştırmalar için bu bitkiler toplanabiliyor. Bu türlerimize sahip çıkacağız. Vatandaşlarımızdan istediğimiz husus, ülkemizin, milletimizin geleceği, 2023 yılında, ekonomisi ve her yönüyle iyi olan güçlü bir Türkiye için, kaynaklarımızın da kaçak yollarla gitmesine mani olacağız. Bunun için de yurtdışından gelmiş birtakım aracıların doğada, ormanda ya da merada, tür toplamasına, karınca, böcek, sürüngen toplamasına karşı çıkacağız. Bunu neden yaptığını sorgulayacağız ve ihbarlarımızı yapacağız. En yakın orman teşkilatına bu ihbarlarda bulunacağız. Ülkemiz için de kaynak teşkil ettiğini unutmayacağız."

Yayıncı: Hüseyin Doğru
Kaynak: AA