Arınç'tan Bakanlar Kurulu Sonrası Açıklama

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, özellikle son yıllarda bilgisayar korsanları tarafından kurulan, suç örgütlerinin elektronik sistemlerde oynamalarla para transferleri yapmalarına ve kumar sayılabilecek bazı organizasyonlarına karşı, Ödeme ve Menkul Kıymetlerde Mutabakat Sistemi ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.

Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Bakanlar Kurulunda bazı tasarıların ele alındığını ve TBMM'ye sevk edilmek üzere imzaya açıldığını kaydeden Arınç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, TSE'nin faaliyetleri ve gelecek planları hakkında bilgi sunumu yaptığını açıkladı.

-İnternet üzerinden "hesap boşaltanlara" karşı yasa-

Hükümet Sözcüsü Arınç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "Ödeme ve Menkul Kıymetlerde Mutabakat Sistemi ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı'nı Bakanlar Kurulu'na takdim ettiğini" belirtti.

Buna göre, Babacan'ın özellikle son yıllarda bilgisayar korsanları tarafından kurulan, suç örgütü denilebilecek, kişilerin elektronik sistemlerde oynamalarla para transferleri yaptıkları ve kumar sayılabilecek bazı açıklamalarda bulunduklarına yönelik açıklamada bulunduğunu anlatan Arınç, bununla ilgili suistimallerin önlenmesi konusunda hangi kanuni düzenlemelerin yapılacağının Bakanlar Kuruluna takdim edildiğini ve imzaya açıldığını kaydetti.

Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ve engelli bireyler hakkında kanun tasarısının takdimini yaptığını belirterek, tasarı olarak Parlamento'ya sevk edilmesi kararı alındığını söyledi.

-Afyon'daki patlamada ölenler terör şehidi sayılacak-

Arınç, yaklaşık bir yıl önce Afyonkarahisar'da cephanelikte meydana gelen patlama sonucu 25 askerin şehit olduğunu hatırlattı. Patlamaya dışarıdan bir müdahalenin yol açmadığı, yani bir terör saldırısının söz konusu olmadığının açıklandığını anımsatan Arınç, mevcut yasal düzenlemeler içinde bu durumun Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bulunmadığı, tabii şartlar dolayısıyla patlama olduğunu ve buna ilişkin parasal imkanların sunulacağının konuşulduğunu belirtti.

Söz konusu olayla ilgili kamuoyunda büyük tepki oluştuğunu ifade eden Arınç, ölen askerlerin yakınlarının da 'çocuklarının niçin şehit sayılmadığına' yönelik şikayetleri bulunduğunu söyledi.

Bu tür olaylarda vefat edenlerin de Terörle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirileceği, terör şehidi sayılacağı ve mevcut yasal düzenlemeler içinde ailelere hangi imkanlar sağlanıyorsa bunların onlar için de geçerli olacağı sözünü verdiklerini bildiren Arınç, şehitlerle ilgili yapılan tüm düzenlemelerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından bir daire tarafından görüldüğünü kaydetti.

Arınç, "60 maddelik sayabileceğimiz, yani bakanlığın kendi kuruluş kanununda yapılacak değişiklikler içerisine bir madde olarak da bu girmiştir. Bu tür olaylarda vefat edenler de terörle mücadele kapsamında şehit olmuş, dostlarımız, kardeşlerimiz, arkadaşlarımız bu kapsamda değerlendirilmiş olacaklar bundan sonrası için" diye konuştu.

-4 ay için ödeneklerden kesinti yapılmayacak-

Arınç, iki kararnamenin bazı kesimleri yakından ilgilendirdiğini ve müjde olarak görülebileceğini dile getirerek, bunlardan birinin belediyelerle ilgili olduğunu kaydetti.

Belediyelerin borçlarının kendilerine gönderilen ödeneklerden kesilerek ödendiğinin bilindiğini ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

"Bugün aldığımız bir kararla da bu dört ay içerisinde, yani 2013 yılının haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında kesinti yapılmayacağı karara bağlanmıştır. Kararnamedeki tarifiyle söylemek istiyorum: Belediyeler ve il özel idarelerinin borçlarına karşılık genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan, kesintiler yapılıyordu. Bu kesintilerin 2013 yılının 4 ayında, yani haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yapılmaması, kesintisiz olarak belediyelere ve il özel idarelerine ödenmesi kararlaştırıldı. Kararnamesi zannediyorum birkaç gün içinde yayımlanmış olacak."

-İsrail'in ödeyeceği tazminat-

Başbakan Yardımcısı Arınç, Mavi Marmara saldırısı sebebiyle hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yaralananlara ödenecek tazminat miktarlarının belirlenmesiyle ilgili olarak bugün İsrail'de, Türkiye ve İsrail yetkililerinin katılımıyla yapılan toplantıya ilişkin bir soru üzerine ise konuyla ilgili ilk toplantının Ankara'da 2 hafta önce yapıldığını hatırlattı. Arınç, "Sayın Müsteşarımızdan, oradaki delegasyon başkanımızdan bilgi aldım. Bugünkü gelişmeler de olumlu bir şekilde cereyan etmiş ancak süreç sonuçlanmamış" bilgisini verdi.

Görüşmelerin devam ettiğini, tamamlanamaması durumunda Türkiye'de üçüncü bir toplantı düzenlenebileceğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bu süreci tamamen sonuçlandırmak istiyoruz. Detayları hakkında bir şey söylemem mümkün değil. Bittiği zaman, şüphesiz size de yaptığımız anlaşmayı Parlamento'ya götürmek suretiyle Parlamentomuza sunmuş olacağız. Ondan sonra da inşallah sürecin nasıl sonuçlandığı kamuoyunun bilgisi dahilinde olacak" diye konuştu.

-Sulama suyu ücretlerinde indirim-

Arınç, tarımsal sulamayla ilgili düzenlemenin çiftçilerin beklediği bir konu olduğunu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının çiftçiler lehine bir kararname hazırladığını bildirdi.

Arınç, şunları kaydetti:

"Orman ve Su İşleri Bakanlığımız Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sulama birliklerine devredilen sulama tesislerinin işletme ve bakım ücret tarifelerini yüzde 40 oranında düşürdü. Yani yüzde 40'lık bir tenzilat yapıldı. Bu ayrıca, daha önce 6 grup olan cazibe sulamaları 3 gruba, 4 grup olan pompaj sulamaları da 2 gruba düşürülmüş oldu. Yani bir düzenleme içerisinde daha organize bir şekle girerken, aynı zamanda işletme bakım ücret tarifelerinin yüzde 40 civarında düşürülmesinde sulama ücretlerinde hemen hemen yarıya yakın bir indirime getirmektedir. Özellikle Şanlıurfa ve Türkiyemizde tarımsal sulama içerisinde sulama birliklerinin tarifelerinin yüksek olmasından yakınan çiftçilerimiz için fevkalade iyi, hayırlı bir düzenleme olduğu kanaatindeyiz."

Arınç, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da Türkiye'nin AB sürecinde gelinen noktayı Bakanlar Kuruluna açıkladığını ifade ederek, İrlanda'nın dönem başkanlığında daha önce bazı fasılların açılmasına yönelik engellemelerin bu dönem içinde yumuşayacağı ve özellikle Fransa'nın engel olduğu bazı fasıllarda açılmalar yapılacağının konuşulduğuna dikkati çekti.

Arınç, "Umuyoruz ki bu 6 aylık dönem içerisinde Türkiye bugüne kadar önüne konulmuş olan engellerin büyük bir kısmını aşarak müzakere sürecini başarıyla götürmüş olacak" değerlendirmesini yaptı.

-"Fenerbahçe'nin yenilmesi Akhisar Belediyespor'un işini zora soktu"-

Hükümet Sözcüsü Arınç, Galatasaray'ın Spor Toto Süper Lig'de 2012-2013 sezonunun bitimine 2 hafta kala şampiyonluğunu ilan etmesine ilişkin soruyu da yanıtladı.

Bakanlar Kurulu toplantısında konunun gündeme gelmediğini, kendisinin ise basın toplantısına bu konuyla başlamayı planladığını ancak gazetecilerin gündeme ilişkin yoğun beklentileri üzerine kararından vazgeçtiğini aktaran Arınç, Galatasaray'ın şampiyonluğunu tebrik ettiklerini söyledi.

Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Süper lig şampiyonluğu önemli bir şampiyonluk. Fenerbahçe'nin 2-0 yenilmesi çok garip. Onun 2-0 yenilmesi Akhisar Belediyespor'un işini zora soktu, kızmıyor da değilim ama Galatasaray'ın Süper Lig şampiyonluğunu kazanmış olması tabii muhteşem bir başarıdır. Bu başarıdan dolayı hem kulübün bütün futbolcularını, şüphesiz başkanını, teknik direktörünü ve milyonlarca Galatasaray sempatizanı, taraftarı olan insanımızı yürekten kutluyorum. Onlara inşallah Avrupa'da da büyük başarılar temenni ediyorum."

-"Hukuk her şeyden üstündür"-

İstanbul'da yaşayan 150'ye yakın vatandaşın, kentin belli bölgelerinin tapusunun kendilerinde olduğu ve hukuki süreç başlatacakları yönündeki iddialarının gazetelerde yer aldığı ifade edilerek, değerlendirmesi sorulan Arınç, bu konu hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Ancak bir avukat olarak konuya baktığında tapu değerini kaybetmemiş ise mahkemelere başvurulabileceğini bildiren Arınç, "Hukuk her şeyden üstündür. Hak, haklının en mukaddes malıdır, vermezlerse alacaksın demişler" ifadesini kullandı.

"Esed yönetiminin Suriye'de kimyasal silah kullandığı iddialarının araştırılması için özel bir komisyon kurulması yönünde talimat verdiği" şeklinde iddialar olduğunun hatırlatılması üzerine de Arınç, "Söylediğiniz konuda hiçbir şey bilmiyorum" yanıtını verdi.

Arınç, bir başka gazetecinin "Valiler kararnamesi konusunda gelişme var mı-" sorusu üzerine ise "Valiler kararnamesi mi var- Bilgim yok. Bilse bilse Sayın İçişleri Bakanımız bilir, Sayın Başbakanımız bilir. İmzalasaydık, biz bilirdik" karşılığını verdi. Gazetecilerin kararnamenin Çankaya Köşkü'nde olduğu Diyarbakır ve İzmir valililerinin yer değişikliklerini kapsadığını ifade etmeleri üzerine ise Arınç, "Bundan başka söyleyebileceğiniz bir şey yok. Çünkü gazetelerde bu çıktı. İki kişi için kararname çıkmaz. Takip edelim, şu anda bir bilgim yok. En azından sizinle paylaşacağım bir bilgim yok" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA