Gaün Öğrencileri İnsansız Kara Aracının Prototipini Yaptı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Makine Mühendisliği son sınıf öğrencilerinden Ömer Özden Keskin ve Mehmet Harun Kılıç, dört aylık özverili çalışmalar neticesinde, ‘İnsansız Kara Aracının (UGV-s)’ prototip tasarımını ve imalatını bitirerek test sürüşlerini tamamladı.

Gaün Öğrencileri İnsansız Kara Aracının Prototipini Yaptı
Proje Danışmanı Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yılmaz’ın denetiminde yürütülen projenin, askeri amaçlar için değil insan güvenliği için tasarlanmış olduğu ve aracın tüm imalatının Makine Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında yapıldığı belirtildi

Proje hakkında detaylı bilgi veren Doç. Dr. Oğuzhan Yılmaz, "Son sınıf bitirme projesi kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde, arazi koşulları için tasarlanan araç, bir sonraki süreçte uzaktan kontrollü sistemler, gece ve gündüz görüş kameraları ve sensörler ile desteklenerek kullanıma sunulması planlanmaktadır. Bu projenin asıl amacı, insansız bir güvenlik aracı tasarlayarak, büyük yerleşke ve arazilerde belirli rotaları takip ederek devriye görevi yerine getirebilecek bir araç yapmaktır. Projenin manuel kontrollü prototipi tamamlanmış ve test sürüşleri gerçekleştirilmiştir” dedi.

Doç.Dr. Yılmaz, bu tür projelerin, mühendislik öğrencilerinin kabiliyetlerini arttırıcı ve tüm mühendislik eğitimleri boyunca almış oldukları teorik derslerini, pratik uygulamalara dönüştürebildikleri bir fırsat olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA