Çözüm Süreci Şırnak'ta Sosyal Hayatı Canlandırdı

Şırnak - Şırnak ve ilçelerinde çözüm sürecinin beraberinde getirdiği huzur ortamı sosyal hayatı canlandırdı.

Olaylar nedeniyle vatandaşların yıllardır erken saatlerde evine kapanmak zorunda kaldığı Şırnak'ta çözüm sürecinin getirdiği huzur ortamı yaşamın her alanına hareketlilik getirdi.

Süreç öncesinde ayın neredeyse 2 günü kepenk kapatmak zorunda kalan, gösterilerde atılan taşlardan iş yerleri zarar gören esnafın son 5 ayda hem kazancı hem de yarattığı istihdam arttı. Sık sık sokak olayları ve esnafın kepenk kapatmasıyla gündeme gelen Şırnak'ta esnaf, vatandaşlar ve meslek odaları temsilcileri geleceğe artık umutla bakıyor.

Sosyal hayat ve ekonomide yüzleri güldüren gelişmelerin yaşandığı Şırnak ve Cizre ilçesinde vatandaşların tek arzusu huzur ortamının ilelebet sürmesi için çözüm sürecinin başarıya ulaşması.

Esnaf, vatandaşların güvenlik endişesi olmadan rahatça dolaşarak alışveriş yaptığı çarşılara yıllardır güvenli olmadığı gerekçesiyle izinlerinde çarşıya çıkamayan askerleri de bekliyor.

-"Kepenk kapatmanın gerekçeleri ortadan kalktı"

Çözüm sürecinin Şırnak ekonomisine yansımalarını AA muhabirine değerlendiren Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Ayan, çözüm sürecinin esnafın yüzünü güldürdüğünü belirterek, olayların hiç yaşanmadığı bir döneme girildiğini söyledi.

"Şırnak'ta sokak olaylarının ve kepenk kapatmaların sona ermesi en çok esnafı sevindirdi" diyen Ayan, esnafların yıllardır yaşanan olayların yükünü sırtında taşıdığını herkesin bildiğini belirtti.

Ayan, olayların yaşandığı dönemde ayda en az 1-2 kez kepenklerin kapatıldığını vurgulayarak, "Şu anda kepenk kapatma yok. Ümit ediyorum ki; kepenk kapatma olayları artık olmaz. Çünkü esnafa göre kepenk kapatmanın tüm gerekçeleri ortadan kalktı. Artık sokak olayları ve kepenk kapatmalarla gündeme gelmek istemiyoruz. Ekonomimizin daha iyi seviyelere ulaşması için el birliğiyle çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

-"İnşallah askerlerimizle en kısa sürede çarşıda buluşacağız"

Ayan, sokak olaylarının yoğun olduğu dönemlerde güvenlik gerekçesiyle askerin çarşıya çıkmadığını bunun da doğal olduğunu dile getirdi. Ancak askerin çarşıya çıkmaması için bir engel kalmadığını ifade eden Ayan, şöyle dedi:

"Askerin çarşıya çıkmasını ümit ediyoruz. Askerlerimizi kendi aramızda, kafelerimizde, lokantalarımızda ve çarşımızda görmek istiyoruz. Bunu sadece ekonomik nedenlerle düşünmüyoruz. Askerin çarşıya çıkmasının manevi bir katkı olacağını düşünüyoruz. Buradaki bir askerin çarşıdayken annesini arayarak, 'ben çarşıdayım anne' demesi, o annenin yüreğine su serpecektir. Bu konuda ciddi bir çalışma içindeyiz. İnşallah askerlerimizle en kısa sürede çarşıda buluşacağız."

Hediyelik eşya satan Erhan Yengeç, çözüm süreci ile Şırnak'ta alışveriş potansiyelinin arttığını belirterek önceleri 3 kişiye istihdam sağlıyorken bunu 6'ya çıkardığını söyledi.

Başka illerden de Şırnak'ı ziyaret edenlerin olduğunu anlatan Yengeç, "Müşterilerimizin yüzde 90'ı bu ilde görev yapan kamu görevlileriydi. Çözüm sürecinden önce ekonomik açıdan ve kepenk kapatmalardan dolayı çok sıkıntı yaşıyorduk. Dükkanımızı açtığımızda, 'acaba ertesi gün de açabilecek miyiz' endişesi taşıyorduk. Yarın kaygısı yaşıyorduk. Çok şükür şu anda bunu aşmış durumdayız. Kepenk kapanmadığı için ciromuzda artış oldu. 3 olan istihdamı 6'ya çıkardık" dedi.

Yengeç, insanların artık rahatça çarşıda ve pazarlarda dolaşabildiğine dikkati çekerek, tek beklentilerinin askerlerin de çarşıya çıkabilmesi olduğunu belirtti.

Esnaf Civan Kadırhan ise önceki yıllarda ayda 2-3 kez kepenk kapatmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, çözüm süreciyle bu sıkıntıdan kurtulduklarını söyledi.

"Artık tüm Şırnaklı kazanacak" diyen Kadırhan, esnafın bir gün kepenk kapatmasının bir günlük ciro kaybı olduğunu kaydetti.

Kadırhan, çatışmaların sona ermesinin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, "Çözüm süreciyle askerlerin de çarşıya çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

-"Huzur ve güven ortamı en büyük sermayedir"

Cizre Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hafzullah Memduhoğlu da bölgenin çözüm sürecinden beklentisinin yüksek olduğunu söyledi.

Çözüm süreci ile Şırnak'ın yanı sıra ilçelerinde de huzur havasının hakim olduğunu vurgulayan Memduhoğlu, "Huzur ve güven ortamı en büyük sermayedir" dedi.

Memduhoğlu, temennilerinin çözüm sürecinin barışla sonuçlanması olduğunu kaydederek bu sayede halkın geleceğe dair hedeflerine ulaşmasının mümkün olabileceğini belirtti.

Çözüm süreci ile olayların sona erdiğine dikkati çeken Memduhoğlu, "Ne bir cenaze ne de bir olay var. Bu bizim için çok sevindirici bir gelişme. Çünkü en önemli şey insandır. Esnaf, sürecin başarıyla sonuçlanmasıyla ekonominin daha da canlanacağını ve iş yoğunluğunun artacağını düşünüyor" şeklinde konuştu.

Memduhoğlu, en büyük beklentilerinden birinin de bölgede görev yapan güvenlik güçlerinin çarşıya çıkmaları olduğunu vurgulayarak neredeyse 10 yıldır askerin çarşıya çıkarılmadığını söyledi.

Bunun esnaf için büyük bir kayıp olduğuna dikkati çeken Memduhoğlu, huzur ve barış ortamında askerin çarşıya çıkması gerektiğini dile getirdi.

"Halkımız askeri kucaklayacaktır" diyen Memduhoğlu, bu sayede hem askerin hem de esnafın kazanacağını vurguladı.

Memduhoğlu, Şırnak Üniversitesi'nde öğrenci kontenjanının da artmasını istediklerini kaydetti.

Cizre esnafından Ömer Mat ise ilçede ekonomik olarak iyi bir noktaya geldiklerini belirterek, özledikleri huzur ortamına kavuştuklarını söyledi.

Huzur ortamının sürmesini dilediklerini ifade eden Mat, "Allah bu sürece katkı sunanlardan razı olsun" dedi.

Kaynak: AA