Koü, 10 Ülkenin Dezavantajlı Gruplarını İnceleyecek

Kocaeli - Kocaeli Üniversitesince hazırlanan, Avrupa Birliği tarafından kabul edilen "Sosyal Hizmet ve Sivil Toplumun Katılımı: Küresel Modeller Geliştirmek" Projesi kapsamında Türkiye, İngiltere, İtalya, Portekiz, İspanya, Rusya, Güney Afrika, Hindistan, Çin ve Brezilya'daki dezavantajlı nüfus grupları incelenecek.

KOÜ Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümünün, AB 7. Çerçeve Programı kapsamında Uluslararası Araştırma Personeli Değişim Programı'na sunduğu proje kabul edildi. Bütçesi 292 bin avro olan proje ile 10 ülkedeki üniversitelerin desteğiyle farklı toplumlarda dezavantajlı nüfus gruplarının desteklenmesinde sosyal hizmetin rolünü ve sosyal hizmet-sivil toplum ilişkisi incelenecek.

Proje sorumlusu Doç. Dr. Hakan Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Sosyal Hizmet Okulları Birliğinin desteğiyle geçen yıl şubat ayında düzenlenen "Avrupa'da sosyal hizmet eğitimi" temalı uluslararası seminerin ardından çalışmaların hazırlıklarına başlandığını söyledi.

-3 yılda 10 üniversite çalışma yapacak

Projeye İngiltere Coventry Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü'nün öncülük ettiğini, Coventry Üniversitesi öğretim üyeleri Gary Spolander ve Linda Martin'in KOÜ'yü ziyaret ettiğini anlatan Acar, projenin altyapısının ziyaret sırasında hazırlandığını kaydetti.

Bu ay başlatılan projenin 2016 yılının mayıs ayında tamamlanacağını dile getiren Acar, "Bu 3 yıllık sürede 10 üniversiteden oluşan çalışma grubu alt gruplara ayrılarak, sorumlu oldukları modüllere odaklanacaktır. Yılda iki kez bir araya gelecek olan proje üyeleri, sorumlu oldukları modüller üzerine yaptıkları çalışmaları ilgili çevrelerle paylaşmak üzere çalıştay ve konferanslar düzenleyecekler" şeklinde konuştu.

Acar, küreselleşme sürecinin hız kazanmasıyla toplumsal sorunların çözümü için sadece ulusal düzeyde stratejiler geliştirmenin yetersiz kaldığını belirterek, "Sermaye hareketleri küreselleşmiştir. Dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan bir sorunun yansımaları başta çevre ülkeler olmak üzere tüm ülkeleri etkilemektedir. Bu nedenle sosyal sorunların çözümü için farklı sosyal refah modellerini incelemek, sivil toplumun sosyal sorunların çözümündeki katkısına odaklanmak ve bu noktadan hareket ederek küresel modeller geliştirmek bu projenin ana hedefini oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.

-"Sorunlarla çözüm yolları birbirleriyle bağlantılı"

Acar, gelir dağılımı, yoksulluk ve benzer sorunların dünya nüfusunun büyük bölümünü etkilediğine dikkati çekerek, kentsel yerleşimlerdeki çocukların üçte birinin doğumda nüfusa kaydedilmediğini savundu.

Gelişmişlik seviyesinin hızla artmasına karşın dünyada çocuk ölümlerinin üçte birinden fazlasının yetersiz beslenmeyle ilişkili olduğunu ifade eden Acar, sözlerini şöyle tamamladı:

"2010 yılında, daha 5 yaşına gelmeden, çoğu zatürre, ishal veya doğum komplikasyonları gibi nedenlerden dolayı ölen çocuk sayısı hemen hemen 8 milyondur. Kentsel alanlarda yoğun yoksulluk ve hizmet yetersizliği çocuk ölümlerini artırmaktadır. Sorunlar kadar çözüm yolları da birbirleriyle bağlantılıdır. Gelinen noktada bir ülkenin kendisini özellikle bölgesel sorunlardan arındırarak refah içinde yaşam sürmesi olanaklı değildir. 1800'lerden bu yana vatandaşlık temelinde yapılanan sosyal refah-sosyal hizmetler sistemlerinin artık küreselleşmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Temel insan hakları söylemi de bu iddiayı desteklemektedir."

Kaynak: AA