Gaziantep'te Yaşayan Suriyeliler

Gaziantep - Gaziantep Vali Vekili Nursal Çakıroğlu, Türkiye'ye sığınan 400 bin Suriyeli'nin yüzde 25'inin Gaziantep'te ikamet ettiğini bildirdi.

Gaziantep Kent Konseyinin belediye meclis salonunda gerçekleştirilen 8. Olağan Kurulu toplantısında, kentte yaşayan Suriyeli sığınmacıların durumu konuşuldu. Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici'nin başkanlık ettiği toplantıda, sığınmacılara sağlanan imkanlar, yapılan ve yapılması planlanan yardımlar anlatıldı.

Çakıroğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'ye sığınan 400 bin Suriyeli'nin yüzde 25'inin Gaziantep'te ikamet ettiğini söyledi.

Kentteki yaklaşık 100 bin Suriyeli'nin 33 bin 785'inin resmi kayıt yaptırdığını, 28 bin kişinin ise kayıt için randevu aldığını belirten Çakıroğlu, çadır kentlerde kalan Suriyelilerin, Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre bundan sonra ilaç parası ödemeyeceğini kaydetti.

Sığınmacılara rağmen kentte hissedilir biçimde huzursuzluk yaşanmadığını vurgulayan Çakıroğlu, Reyhanlı'daki patlamayı anımsatarak, "Benzer bir olayın yaşanmaması için güvenlik güçlerimizle gerekli önlemleri aldık" dedi.

-"Kardeş aile" önerisi

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de Türkiye'nin sığınmacılara sağladığı imkan ve yardımları yapacak başka bir ülkenin bulunmadığını söyledi.

Bazı güçlerin Suriye'nin daha da yok olmasını istediğini savunan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise Kurtuluş Savaşı'nda Gaziantep'in işgal edildiğini anımsattı.

Gaziantep halkının da işgal görmüş bir halk olduğuna işaret eden Güzelbey, şöyle konuştu:

"Bugün Suriye'de yaşananları Gaziantepliler 1918'de yaşadı. Gaziantep'te barının Suriyelilerin büyük bir çoğunluğunu Halep ve çevresinden gelen sığınmacılar oluşturuyor. Şuan bir sorun yok ama nereye kadar? Paraları bittikten sonra ne olacak? Paraları biterse yarın şehirde gasp olur, huzursuzluk olur. Aç olan insan herşeyi yapar."

Belediye olarak Suriyeli bin çocuğa 90 öğretmenle eğitim verdiklerini belirten Güzelbey, toplantı vesilesiyle sığınmacıların durumları konusunda çalışma grubu oluşturulmasını ve yol haritasının belirlenmesini talep etti.

Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı İlyas Bulduk ise Türk ailelerin Suriyeli ailelerle "kardeş aile" olabileceği önerisini getirerek, bu uygulamanın Suriyelilere yönelik gerçekleştirilen kamu harcamalarını da azaltacağını anlattı.

Binici ise Türkiye'de kayıtlı, pasaport girişli ve kaçak olmak üzere üç farklı Suriyeli grubun yaşadığını, kayıtsız barınanların sayısının tespit edilmeye çalışıldığını kaydetti.

Kaynak: AA