Aa Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk Açıklaması

Edirne – Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, “Artık biz, bölgede yabancı ajansların anlattıklarından başka bir şey anlatıyoruz ve bundan mutlu değiller” dedi.

Aktüel dergisi yazarı Hasan Hüseyin Kemal'in, Öztürk'le yaptığı röportaj Aktüel dergisinin bu haftaki sayısında yayımlandı.

“Türkiye'nin Arap dünyasıyla işbirliği sürecinde, yabancı ajansların eksik ya da yanlış aktardığı demeçler nedeniyle ilişkiler çoğu zaman zedeleniyordu. Ancak bu noktada Anadolu Ajansı devreye girdi ve Türkiye'nin sesini, aracısız olarak Arap dünyasına duyurmaya başladı.

Böylece bu coğrafya ile ilişkilerimize yepyeni bir boyut getirdi. Ortadoğu'daki iletişimde yeni bir ses olarak devreye giren Anadolu Ajansı, bölgede dengeleri değiştirme yolunda hızla ilerliyor” sunuşuyla başlayan mülakatta Öztürk, AA'da bir buçuk yıl önce kurulan Arapça servisinin oynadığı rolü anlattı.

Genel Müdür Öztürk verdiği mülakatta, Arapça servisinin kısa sürede Ortadoğu'nun ilk beş ajansı arasına girdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Türkçe konuşuyoruz. Bugüne kadar başbakanımızın bölge ile ilgili açıklamaları yabancı ajanslar tarafından tercüme edilerek veriliyordu. Açıklamaların hangi bölümlerinin verildiği ve ne zaman verildiği bu ajansların insafına kalmıştı. Bu noktada oradaki kritik rolü Anadolu Ajansı'nın oynaması gerekti. Bir buçuk yıl önce kurduğumuz Arapça Servisi, Ortadoğu'nun ilk beş ajansı arasına girdi. Artık Türkiye'nin bölge ile ilgili açıklamalarını, direkt bizim ağzımızdan duyabiliyorlar.”

Bölgedeki rakip ajansların AA'yı yakından takip ettiğini ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

"Bizi şaşırtan şey; Kuzey Afrika ülkelerinde bize sorulan soruların aynı olmasıydı; "Devlet ajansı olarak objektif olabilecek misiniz?". Sonradan öğrendik ki bu soruları Agence France Presse sorduruyormuş. Bizi rakip olarak gören yabancı ajansların yakın takibi altındayız. Bizim bu kadar kısa bir sürede, bölgede yakaladığımız başarıyı anlamaya çalışıyorlar. Artık biz bölgede yabancı ajansların anlattıklarından başka bir şey anlatıyoruz ve bundan mutlu değiller.

Batı'nın etkisi altında kalmış entelijansiyada söylediğiniz düşünce hâkim olabilir. 'Bölgede bir paylaşım yapılıyor, Türkiye de bu masada' gibi algılatılmaya çalışılıyor olabilir. Türkiye olarak meseleye böyle bakmayız, bakamayız da! Halk nezdinde ise Türkiye'ye karşı sıcaklık ve kabullenme var. Bunun nedeni ise Osmanlı'nın bıraktığı hatırat, başbakanımızın rüzgarı. Biz Anadolu Ajansı olarak bölgedeki dengeleri değiştirmeye kararlıyız.”

Mülakatta, haber akışının ve Türkiye ile bölge arasındaki algının eskisi gibi olmayacağını anlatan Öztürk'ün, “Eskiden Araplar'ın bizi arkadan hançerlediği, Osmanlı'nın da Arap dünyasını işgal ettiği algısı, yalanı hakimdi. Artık bunu anlatamazlar. Bana 'Yeni Osmanlıcılık mı yapacaksınız?' diyen AFP çalışanından, Cezayir'de bulunan Soykırım Müzesi'ni aklına getirmesini istedim. Fransa'nın uyguladığı soykırımın anlatımı bile Fransızcadır. Fransa Cezayir'den çekildikten sonra Arapça öğretecek öğretmen bulunamamıştır. İşte bu noktada, Fransa'nın bıraktığı hatıratla Osmanlı'nın bıraktığı hatıratı iyi değerlendirmek gerekir” ifadelerine yer verildi.

Genel Müdür Öztürk ayrıca AA'nın Kürtçe Servisi kurduğu bilgisini de verdi.

Kaynak: AA