Osmanlı Çileğine Talep Çok, Üretim Yok

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yetiştirilen Osmanlı çileğinin fiyatı, üretimin az olması nedeniyle 20 TL’ye yükseldi.

Osmanlı Çileğine Talep Çok, Üretim Yok
Karadeniz Ereğli Belediyesi, Osmanlı çileği üretiminin artması için üreticileri teşvik etmek amacıyla Osmanlı Çileği Festivali düzenledi.

Festival etkinlikleri kapsamında ‘En Güzel Osmanlı Çileği’, ‘En Güzel Osmanlı Çileği Pastası’ ve ‘Osmanlı Çileği Bilgi’ yarışmaları düzenlendi.

58 çilek üreticisinin katıldığı ‘En Güzel Osmanlı Çileği’ yarışmasında bazı kurum ve kuruluş yetkililerinden oluşan jüri üyeleri çileğin tadına, kokusuna ve görünümüne bakarak puanlama yaptı. Yarışmada 1. olan Maksuda Babaoğlu’na 5 çeyrek altın, 2. olan Naciye Dilaver’e 3 çeyrek altın ve 3. olan Gülseren Haşhaş’a 2 çeyrek altın verildi.

Yarışmada dereceye girenlere ödüllerini Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık verdi.

“ÇİLEK ARMUT GİBİ OLMAYA BAŞLADI”
Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Osmanlı çileği üretiminin artması için her türlü çabayı gösterdiklerini ancak buna rağmen üretimde artış sağlayamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti.

Osmanlı çileği üretimi yapan çiftçileri teşvik etmeye ve desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Posbıyık, “Bizden Ankara’dan milletvekilleri, bakanlar çilek fidesi istiyorlar. Ama oralarda fideleri tutturamıyorlar. Buradaki toprak kestane toprağı olduğu için sadece Kdz. Ereğli’de yetişebiliyor. Dünyada ün yapmış bir meyce Osmanlı çileği. Onun vatanı da Kdz. Ereğli. Yaygınlaştırmak istiyoruz ama çokta başarılı olamıyoruz. Hatta Osmanlı çileği fidesini de kaybetmeye başladık. Şimdi bunun alosu çıktı, ziraatı çıktı. Armut gibi olmaya başladı çilekler. Bugün olduğu gibi her sene adına festivaller düzenliyoruz” diye konuştu.

“TALEP ÇOK, ÜRETİM YOK”
Osmanlı Çileğini Üretme, Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Özhan ise, bu yıl Mayıs ayının 15’inden itibaren meyve vermeye başlayan Osmanlı çileğinin bölgede yağışların az olması nedeniyle rekoltesinin yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Diğer çilek türlerine oranla çok daha narin ve saklanması zor olan Osmanlı çileğinin üretiminin tercih edilmediğini ve üreticilerin diğer çilek türlerine yöneldiğini belirten Özhan, “Osmanlı çileği gerçekten de saraylık oldu. Diğer çilek türlerinin kilosu 5 TL’den pazarda satışa sunulurken, Osmanlı çileği pazara inmeden direkt bahçelerden 20 TL’ye satılıyor. Fiyatın yüksek olmasının sebebi üretimin az olması. Bir ilaç firması 200 tonun üzerinde bizden Osmanlı çileği talep etti. Bir başka fabrika yine 150 tona yakın talepte bulundu. Ancak karşılamamız mümkün değil. Üretim bu yıl 30-35 ton civarında olacak” dedi.

Osmanlı çileğinin 15 Mayıs’tan itibaren meyce vermeye başlayacağını, 10 Haziran’dan sonra ise artık meyce vermeyeceğini dile getiren Özhan, Osmanlı çileğini yaşatmak için Ereğli Belediyesi’nin festivaller düzenleyip, yarışmalar yaptığını ancak üretimi artırmada yine de başarılı olamadıklarını söyledi

Osmanlı çileğini pazarda bulamamaktan ve fiyatının yüksek olmasından şikayet eden bazı vatandaşlar ise, “Osmanlı çileği diğer çileklere oranla çok farklı. Çok seviyoruz ama ya bulamıyoruz ya da bulduğumuzda fiyatı çok yüksek geliyor. Ereğli Belediyesi her yıl düzenlediği festivallerde burada ücretsiz dağıtıyor. Bizde en azından tadına bakabilmek için buraya geldik” dediler.

Festival kapsamında Kdz. Ereğli Fenerbahçeliler Derneği tarafından Osmanlı çileği aromalı ve sarı-lacivert renklere boyalı kurabiyeler dağıtıldı. Festival halk oyunları ve çeşitli dans gösterileri ile devam etti.
Kaynak: İHA