Edirne Valisi Duruer Açıklaması

Edirne Valisi Hasan Duruer, "Edirne Sarayı'nın mutfak kısmını, saray kazılarından çıkan eserlerin rölevelerinin ve eski fotoğraflarının sergilendiği bir müze haline getirebiliriz" dedi.

Duruer, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nce, Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Edirne Yeni Saray Kazıları" konulu konferansta yaptığı konuşmada, restorasyonu tamamlanan Edirne Sarayı Matbah-ı Amire'nin aktif olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

Mutfak bölümünün, sarayın tanıtımı amacıyla kullanılabileceğini belirten Duruer, "Edirne Sarayı'nın mutfak kısmını, saray kazılarından çıkan eserlerin rölevelerinin ve eski fotoğraflarının sergilendiği bir müze haline getirebiliriz. Bunu çok rahatlıkla yapabiliriz. Çok modern bir müze olabilir. İnsanlar da eski sarayın ne halde olduğunu görebilirler" dedi.

Cihannuma Kasrı'nın, sarayın önemli yapılarından biri olduğunu ifade eden Duruer, kasrın röleve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin bir an önce kuruldan geçmesi gerektiğini kaydetti.

Rölevelerin istenilen sürede hazırlanmadığını ifade eden Duruer, "Bildiğim kadarıyla 60 veya 90 günde ihale edilmesi gereken röleve, 6 yılda çıkmadı. Aynı konu Enez'deki Fatih Camisi için de geçerli. 60 gün süre verilmesine rağmen 6 yılda bu teslim edilmedi. Burada en büyük sıkıntı müteahhitlerde değildir. En büyük sıkıntı idarelerde, aynı zamanda kontrolörlerdedir. Kontrolör eğer iyi kontrol ederse, müteahhit adımını atamaz, kımıldayamaz. Ama biz kontrol etmediğimiz için, işi bilmediğimiz için müteahhidin insafına bırakıyoruz. Yapılan bir işin düzgün yapılması lazım. Yapılmıyorsa da hiç yapmayalım o şekilde kalsın" diye konuştu.

Edirne Sarayı Kazı Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer de Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin, düzenlendiği Sarayiçi ile özdeşleşmiş durumda olduğunu belirtti.

Güreşlerin yapıldığı stadyumun, sarayın has bahçesinin üzerine kurulu olduğunu ifade eden Özer, şunları kaydetti:

"O günkü şartlarda boş bir alan olduğu için uygun görüldü belki ama yılda sadece 3 gün kullanılıyor. Cuma namazından sonra pehlivanlar çayıra çıkıyor. Cumartesi güreşleri ve pazar günkü finalle beraber tamamlanıyor. Saray alanı, Kırkpınar güreşlerinden dolayı otopark olarak da kullanılıyor. Bizim önerimiz, Kanuni Köprüsü'nün yanındaki boş araziye araçların park edilmesi şeklinde. Bunun aslında yıl boyunca olması gerekir. Ve bu araçların oraya park edilip, insanların yürüyerek sarayı tanıması ve yorulduklarında dinlenerek daha fazla vakit geçirmeleri sağlanabilir."

Enez Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran da Enez Kalesi'ndeki kazıların 35 yıldır sürdüğünü söyledi.

İstedikleri yerde kazı yapma şansı bulamadıklarını belirten Başaran, "Ancak kamuya ait yerlerde veya izin aldığımız durumlarda bazı bahçelerde kazı yapma imkanı buluyoruz. Enez antik kentin yapılarını bulma şansımız hemen hemen yok gibi. Ancak bazı kazılar sırasında, temel hafriyatları sırasında bazı buluntulara ulaşabiliyoruz" dedi.

Muhabir: Gökhan Balcı / Cihan Demirci

Yayıncı: Erdal Turanlı
Kaynak: AA