Bakan Güler, İsveçli Bakan Billström ve Beraberindeki Heyeti Kabul Etti

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Redhack’ın paylaştığı ve Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı'na ait olduğunu iddia edilen bilgilerle ilgili olarak, “Bir İl Jandarma Komutanlığı’nın alt birliklerine göndermek üzere olduğu evrakları, orada görevli ve kimliği belirli kişinin cep telefonu ile fotoğrafını çekerek mail yoluyla bilgisayar korsanlarına ulaştırdığı tespit edildi” dedi.

Bakan Güler, İsveçli Bakan Billström ve Beraberindeki Heyeti Kabul Etti
İçişleri Bakanı Muammer Güler, İsveç Göç ve İltica Bakanı Tobias Billström ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabul öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap veren Bakan Muammer Güler, Reyhanlı soruşturmasında gelinen son noktayı açıkladı.

Bakan Güler, “Asli faillerin bir kısmı yakalandı ama esas işi koordine eden, Suriye ile ve Suriye’deki istihbarat örgütleri ile yönetimdeki bazı kişilerle, ordudaki bazı kişilerle irtibatları temin eden kişilerin aranmasına devam ediyor. Şuanda 12 kişi tutuklanmış durumda ama bu olayı gerçekleştiren arabaları satın alan, adına tescil eden, bombaları getiren, saklayan, depoları bulan, araçlara yerleştiren, patlayan araçları olay mahaline getiren kişiler, yakalanan kişilerin 3 tanesi doğrudan bu işle ilgilidir, diğer 9 kişi yardım ve yataklık yapanlarla ilgilidir, onlarla ilgili soruşturmayı sürdürüyoruz” diye konuştu.

“O BİLGİLER JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI’NIN BİLGİSAYARINA GİRİLEREK ALINMIŞ BİLGİLER DEĞİL”
Redhack’ın paylaştığı belgelerin Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı'na ait olduğunu iddia edilmesiyle ilgili soruya cevap veren Bakan Güler, “Oradaki belgeler Jandarma Genel Komutanlığı’na ve diğer birimlere Nisan ayından itibaren gelen ikaz mahiyetindeki bilgileri ihtiva etmektedir. Oradaki bilgiler Jandarma Genel Komutanlığı bilgisayarına girilerek, sistem çökertilerek alınan bilgiler değildir. Bir İl Jandarma Komutanlığı’nın alt birliklerine göndermek üzere olduğu evrakları, orada görevli ve kimliği belirli kişinin cep telefonu ile fotoğrafını çekerek mail yoluyla bilgisayar korsanlarına ulaştırdığı tespit edildi. Tahkikat devam ediyor. Orada bahsedilen bilgilerin bir kısmı farklı terör örgütlerinin bazı yerlerdeki eylem hazırlıklarına ilişkin istihbari bilgileri ifade ediyor ama Reyhanlı’ya ilişkin olan da kısımları var. Ancak Reyhanlı olayıyla ilgili bizim kimin yaptığına dair hiçbir şüphemiz yok. Yapılan soruşturmada kimin getirdiği, kimin bombayı koyduğu, paraların nereden verildiği açıktır. Hangi terör örgütü olursa olsun., adı ne olursa olsun., siyasi görüşü hangi istikamette olursa olsun hiçbir ayrım gözetilmeksizin Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün terör örgütleri ile aynı ve kararlı bir şekilde mücadele eder. Orada adı geçen örgütlerle geçmişte olduğu gibi Türkiye’de yaptığı eylemlerde vardır, onların önlenmesine ilişkin operasyonlar da vardır, bizim bu konuda ayrım yapmamız asla mümkün değildir, bunu bütün kamuoyunun bilmesini istiyorum” şeklinde konuştu.

“KORUMA MEMURLARININ GÖREVE ALINMA ŞARTLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”
Koruma memurları ile ilgili düzenleme hakkındaki sorulara cevap veren Bakan Güler, “O bir tasarı taslağıdır. Bu iş sadece üniversite ve statlarla ilgili olarak başlanmadı, bu düzenlemeden önce böyle bir tasarı hazırlama niyetimiz vardı. Emniyet hizmetleri sınıfının içinde sadece koruma görevi yapmak üzere ama statlarda ve üniversitelerde de görevlendirebilecek, bina, şahıs, tesis ve hassas bölgeleri korumaya yönelik bir sınıf oluşturacağız. Bunların göreve alınma şartları ile ilgili çalışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı.

ÇEÇEN İŞADAMI MEDET ÜNLÜ CİNAYETİ
Çeçen Ünlü’nün Fahri Konsolos olarak resmi bir sıfatı olmadığını belirten Güler, cinayetle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Kendisi geçmişte Çeçen yönetimi ile ilgili bazı görevler üstlenmiş bir işadamıdır. Çeçen İşadamı Medet Ünlü maalesef dün akşam saatlerinde Çetin Emeç Bulvarı’ndaki ofisinde, yakınlarının kendisinden haber alamaması üzerine yakınları devreye konularak ofise gidildiğinde maalesef kafasından 3 kurşun almak suretiyle öldürülmüş olduğu ortaya çıktı. Olaydan bir gün önce ofise gelen ve olay günü 19.00 sıralarında olay yerine gelen ve 15 dakika sonra oradan ayrıldığı fotoğraflarla tespit edilen bir kişinin bu cinayeti işlemiş olabileceğinden şüphe edilmektedir.”

“EMNİYET MÜDÜRLERİNİN ATAMASI RUTİN ATAMALAR”
Bakan Güler bir soru üzerine 4 İl Emniyet Müdürlerinin atanmasının rutin bir atama olduğunu ifade ederek, “İstihbarat Dairesi Başkanı başka bir göreve atandı, yeni gelen arkadaşımızın kendi yakın çevresi ile ilgili yürüteceği çalışmalarla ilgili, daire içindeki atamalara ilişkin bir konudur, soruşturma Başbakanlık müfettişleri ile mülkiye müfettişleri tarafından yürütülmektedir. Biz bu konuda istihbarat birimleri ile güvenlik birimlerinin geçmişten bugüne kadar koordineli çalışmaları vardır. Bir çok olay önlenmiştir. 51 kişinin ölümüne neden olan böylesine vahim bir olayda bu olayda, olay öncesinde, sonrasında istihbarat ve güvenlik birimlerinin varsa bir ihmali varsa bunu tespit etmek için böyle bir araştırmayı gerçekleştirdi. Sonucu inceleme sonucunda ortaya çıkacak” açıklamasında bulundu.

Güler, eski OHAL ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu’nun ölümü ile ilgili “Değerli meslektaşımız, eski İstanbul Valisi, OHAL Valisi Hayri Kozakçıoğlu, maalesef elim bir kaza sonucu hayatını kaybetmiştir. Ben olayla yakından ilgilendim, maalesef yakınında bir silah bulunmuştur, bir atış tespit edilmiştir. Her ne olursa olsun ülkemize değerli hizmetler vermiş bulanan değerli meslektaşımızın ölümünden duyduğum üzüntüyü belirtiyorum” ifadelerini kullandı.

İSVEÇLİ BAKAN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
Reyhanlı’da yaşanan olaylardan dolayı Türk halkına başsağlığı dileyen İsveç Göç ve İltica Bakanı Tobias Billström, “Bu bize Suriye konusunda Türkiye’nin ne kadar büyük bir yükü göğüslemekte olduğunu gösterdi. Türkiye’de son zamanlarda yaşanan önemli bir gelişmeyle ilgili olarak; Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve bu kanunun uygulamaya geçmesiyle tesis edilen kurum ve yapılarla ilgili olarak, bu bize Türkiye’nin AB ve uluslararası standartlar doğrultusunda göç ve iltica konularını ne kadar etkili bir şekilde ele alıp sistemi yeniden düzenlediğinin en müşahhas göstergesidir. AB ile Türkiye ilişkileri açısından bunun çok önemli bir gelişme olacağına inanıyorum” dedi.

Bakanlar arasında yapılan görüşmede, ülkeler arasında bakanlıkları ve görev alanlarını ilgilendiren alanlarda görüş alış verişinde bulunuldu.
Kaynak: İHA