Evliya Çelebi İzmir’de Ölümsüzleştirildi

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü akademisyenleri, 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi’nin İzmir ve çevresini anlatan bakış açısını üç ciltlik bir kitapta topladı. Kitap, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından desteklendi.

Evliya Çelebi’nin 40 yılı aşkın süreyle Osmanlı topraklarını gezerek gördüklerinden aktardıkları Seyahatname eserinden İzmir’i anlatan satırları Ege Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından üç ciltlik bir kitapta toplandı. Ege Üniversitesi’nin farklı bilim dallarında çalışan öğretim görevlilerinin ‘Bilimsel Araştırma Projesi’ olarak hazırladıkları ‘Kent ve Seyyah: Evliya Çelebi’nin Gözüyle İzmir ve Çevresi’ projesine ilişkin detaylar, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Prof. Dr. Zeki Kaymaz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve EÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından aktarıldı.

UNESCO’DA EVLİYA ÇELEBİ’NİN İSMİ ÖNERİLDİ
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte konuşan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO’da insanlığa katkı sağlayan isimler ve eserlerin kutlama yıldönümlerinde vücut bulduğuna dikkat çekerek bu sene Türkiye’den Evliya Çelebi’nin isminin önerildiğini söyledi.

Evliya Çelebi’yi yeniden fark etmemiz, keşfetmemiz ve yorumlamamız için buna ihtiyaç olduğunu belirten Oğuz; sözlerini şöyle sürdürdü: “UNESCO 50’li yıllardan beri 50 ve katları şeklinde insanlığa, barışa kültürlerarası diyaloga UNESCO değerlerine hizmet etmiş katkı vermiş insanları ve olayları kutlama yıldönümleri ilan ediyor. Biz de Evliya Çelebi’nin 400’cü doğum yıldönümü olduğu için önerdiğimiz isimdir. Evliya Çelebi kadar kültürlerarası diyalogu, barış kültürünü, insanların birbirlerini kültürleri üzerinden tanımasını işaretleyen bu denli uygun isim az olur. Bu bakımdan çok isabetli bir seçimdi bizim için” Evliya Çelebi’yi devrini aşan bir isim olarak tanımlayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da; sözlerini şöyle tamamladı: “Evliya Çelebi çok önemli genetik kodlamayı bize işaret etmiştir. Kültürel miras için geçmişte yaşanan bizim yaşadığımız ama geleceğe doğru bırakmak zorunda olduğumuz en büyük sorumluluklarımız arasında yer alıyor”
Kaynak: İHA