Milletvekili Kavuncu, Macaristan Ulusal Meclis Başkanı’nı Ziyaret Etti

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu’nun, Macaristan Ulusal Meclis Başkanı’nın Türkiye ziyaretinde protokolde yer aldığı bildirildi.

Milletvekili Kavuncu, Macaristan Ulusal Meclis Başkanı’nı Ziyaret Etti
Macaristan Ulusal Meclisi Başkanı Laszlo Köver ve beraberindeki heyet çeşitli temaslarda bulunmak için ülkemizi ziyaret ettiğini ifade eden Ak Parti Kütahya Milletvekili Kavuncu, ”5 günlük süreyi kapsayan ziyaretinde Köver Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Bende kendilerine bu protokol ziyaretlerinde Türkiye-Macaristan Parlamentolar arası dostluk grubu başkanı olarak eşlik etmekten onur duydum. Türk halkı ile Macar halkı arasında kökü çok eskilere dayanan bir tarihsel dostluk ve müttefikliğimiz bulunmaktadır. Her iki ülke halkı ortak dil grubunda yer almakta ve mazisi Orta Asya’ya dayanan akrabalık ilişkilerine sahip bulunmaktadır”dedi.

Macaristan ile aralarında herhangi bir siyasi sorunun olmadığına vurgu yapan Kavuncu,” Macaristan AB Birliği üyelik müzakereleri sürecinde desteğini gördüğümüz dost ve kardeş bir ülke konumundadır. Bugün de iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü şekilde devam etmesi geçmişte yapılan Ekonomik ve Siyasi anlaşmalardan kaynaklanmaktadır. Şimdi bu ilişkilerin her gün biraz daha artması ve eksik kalan anlaşmaların imzalanması için Ekonomik Karma Komisyonu kuruldu. Sayın Başbakanımız Şubat ayında yapmış olduğu Macaristan ziyaretinde 2015 yılında Macaristan ile aramızdaki ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması hedefini koymuştu. Sayın Başkana ülkemizi ziyaretlerinde; 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği, 2020 Yaz Olimpiyatlarının İstanbul'da gerçekleşmesi, 2020 İzmir Dünya Sergisinin yapılması ve UNESCO Dünya Miras Komitesi'ne de adaylığımız konularında kendilerinden destek beklentilerimizi aktardık. Bugüne kadar AB sürecindeki desteklerinden dolayı teşekkür ettik. Macaristan'ın, AB'nin genişleme sürecine destek verdiğini belirten Köver, bu nedenle Türkiye'nin AB üyeliğini de desteklediklerini, çifte standarda karşı olduklarını, her ülkenin erdemlerine göre değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macaristan topraklarında bulunan Osmanlı eserlerinin koruma altına alınması ve ayağa kaldırılması ile Kültür ve Turizm konularındaki potansiyelin değerlendirilmesine imkan sağlanmış olacak. Ayrıca Budapeşte'de bulunan Gül Baba Türbesi ile açılışı yapılacak olan Yunus Emre Kültür Merkezi ülkemizin kültürünün ve değerlerinin orada yaşayan insanlar tarafından da tanınması ve bilinmesine katkı sağlayacaktır. Macar Meclis Başkanı Köver Türkiye'nin, Macaristan'daki Osmanlı dönemine ait eserlerin restorasyonlarına gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti. Türkiye’nin Macar vatandaşlarının yurt dışına yaptıkları turistik seyahatlerde en çok tercih edilen ikinci ülke olduğunu ve bu kapsamda yılda ortalama 100 bin vatandaşın Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlattı. Her iki ülke arasında ilişkilerin daha da güçlenmesine vesile olacağını düşündüğüm bu ziyaret ardından bizlerde Parlamentolar arası Dostluk grubu Başkanı olarak bu yıl içinde Macaristan’a giderek sürdürülebilir işbirliğini daha ileriye taşımayı arzuluyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA