Ders Tadında Bir Konferans: “Türk Cönklerinde Budin Kuşatması”

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Âşık Zülâli Konferans Salonu’nda, “Türk Cönklerinde Budin Kuşatması” isimli konferans düzenlendi.

Ders Tadında Bir Konferans: “Türk Cönklerinde Budin Kuşatması”
Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Cemil Arda tarafından verilen konferansa Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Kazakistan Devlet Üniversitesi Kazak Filolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mutiyev Zeynulla Jaksılıkoviç, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suat Vural, ARÜ’lü akademisyenler ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suat Vural yaptı. Yrd. Doç. Dr. Vural, Türklerin gönülden bağlı oldukları şehirlere güzel sıfatlar verdilerini belirterek, “Aziz İstanbul” nitelemesinin bu konuda önemli bir örnek teşkil ettiğini vurguladı. Daha sonra Yrd. Doç. Dr. Vural, sözü Prof. Dr. Zeki Cemil Arda’ya bıraktı.

Konferansta Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin stratejik öneminden bahsederek konuşmasına başlayan ve Budin kuşatmaları ile Viyana kuşatması hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Arda, aktardığı tarihsel olaylarla ilgili bir takım değerlendirmelerde bulundu.

“TÜRKLERİN BUDİN’İ ALMASININ ARDINDAN, AVRUPALILAR TÜRKLERE KARŞI ORDU KURDU”
Osmanlı Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın 1541’de Avrupa’nın en önemli topraklarından birisi olan Budin’i aldığını ve oraya Türkleri yerleştirdiğini belirten Prof. Dr. Arda, “Kanuni Sultan Süleyman’ın, Avusturya’nın hemen her yerini ele geçirmesiyle beraber Avusturya’da yüz yirmi bin kişilik bir ordu kuruluyor. Dolayısıyla bu durum Türklere karşı Avrupa’da bir ordu kurulmasına vesile oluyor. Bunun adı Haçlı Ordusudur.” diyerek, o süreçten sonra Avrupa’nın Türklere karşı ittifak yaptığını söyledi.

Ardından Budin’in Avrupalılar tarafından çepeçevre sarıldığını ve gereken askeri yardım yapılamayınca, ağır mevsim şartlarıyla beraber 1686 yılında Avrupalılar tarafından geri alındığını söyleyen Prof. Dr. Arda, bu yenilginin Osmanlı’da şok etkisi yarattığını dile getirdi.

Cönklerin öneminden de bahseden Prof. Dr. Zeki Cemil Arda, Budin ile ilgili incelenen cönklerdeki yazılı şiirleri slayt eşliğinde göstererek, Türk askerlerinin yıllarca aç ve susuz kalmalarının bu cönklerdeki şiirlerden öğrenildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Arda’nın ardından söz alan Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez ise Avrupa’yı her görenin mutlaka o günleri yâd edeceğini ve bu toprakların Türklerin elinden nasıl çıktığına hayıflanacağını belirtti.

“Başını Vermeyen Şehit” adlı hikayeyi hatırlatan Prof. Dr. Söylemez, “Kongre Merkezi’nin açılışında Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Korkmaz çok güzel bir konuya değindi. Kendisi, bizim Yunus Emremiz gibi düşünürlerimizin hoşgörüsünün bambaşka olduğunu söylemişti.” diye konuştu.

Konferans sonunda ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez tarafından Prof. Dr. Zeki Cemil Arda’ya teşekkür belgesi takdim edildi.
Kaynak: İHA