Boyacı Ali vizeyi deldi

Türk işadamlarına yatırım ve vizede büyük engeller çıkaran AB'nin duvarını ayakkabı boyacısı Ali Kalkan deldi. Kalkan, mahkeme kararı alıp 500 sterlin sermayeyle iş kurdu

Boyacı Ali vizeyi deldi
Milyonlarca dolarlık yatırımları vize kuyruğunda bekleten Avrupa'nın işkencesine ayakkabı boyacısı son verdi. Ankara Anlaşması'na dayanarak İngiltere'de 500 sterlin (bin 375 TL) sermayeyle ayakkabı boyacılığı şirketi kurmak isteyen Ali Kalkan'ın başvurusu mahkeme kararıyla kabul edildi. İngiliz yargısının kararı emsal teşkil edecek.

ANKARA ANLAŞMASI İŞLEDİ
Mahkeme kararı, Türkiye'nin 1963'te imzaladığı ve bugüne kadar gerektiği gibi uygulanmayan Ankara Anlaşması'na dayandırıldı. Anlaşma, işadamı, programcı, sanatçı, gazeteci, doktor, mimar, mühendis hatta ayakkabı boyacısı gibi meslek gruplarındaki Türk vatandaşlarına, sermaye şartı ve ek prosedür gerekmeden Avrupa'da serbestçe yaşayıp, iş yapabilme hakkı veriyor.

SERMAYE ŞARTI YOK
Normalde İngiltere'de yatırım yapmak isteyen bir işadamının banka hesabında ortalama 500 bin sterlin (1.3 milyon TL) sermaye göstermesi ve belirli süreyle şirketini çalıştırması gerekiyor. Ancak, Ankara Anlaşması minimum sermaye şartı koşmuyor. Bu nedenle, şirketini kurup yatırım yaparak üretim ve ticaretini sürdürebileceğini ispatlayan girişimci işadamlarına süreli oturum hakkı tanınması gerekiyor.

TİCARETE BAŞLAR
2007'de Adalet Divanı'nda kazandıkları Tüm&Darı davasıyla Ankara Anlaşması başvurularının kapısını araladıklarını belirten Londra merkezli KC Law hukuk bürosu yöneticisi Hakan Camuz, 'En somut örnek Ali Kalkan. Başvurumuz olumlu sonuçlandı. Kalkan İngiltere'deki şirketiyle ticari faaliyetlerine başlayacak ' dedi.

İŞ YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜ
Mahkemenin kararının, İngiltere özelinde Türk işadamları için yatırım sermaye alt limiti olmadığını gösterdiğine değinen Camuz, 'Karar, Türk yatırımcısının AB'de iş yapma ve yaşama özgürlüğü olduğunu, mevcut vize kısıtlamalarının da hukuki olmadığını gösteriyor ' diye konuştu.

VİZE KISITLAMASI HUKUKİ DEĞİL
Ankara Anlaşması'nın Türk vatandaşlarının lehine olan tarafları olduğunu vurgulayan Camuz, 'Bunları göstermek istiyoruz. AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına getirmiş olduğu vize kısıtlamaları hukuki değil ' dedi.

EĞİTİMDE DE EŞİTLİK VAR
İngiltere'de eğitim ücretlerindeki farklılıklar konusuna da değinen Camuz, şöyle konuştu: 'Türk vatandaşları Ankara Anlaşması'ndan dolayı AB vatandaşlarıyla aynı kategoride. Bu nedenle ayrımcılığa tabi tutulmadan eğitim hizmetini satın alabilmeleri gerek. '