Başbakan Erdoğan, 'akil İnsanlar' Heyetine Seslendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofis’te akil insanlar heyeti ile bir araya geldi.

Erdoğan, “Bugün bu salonda oluşan heyet gerçekten farklı kesimleri temsil ediyor. Etnik kökenler, inançlar, mezhepler her ne olursa olsun burada bulunan herkes bir sorunun var olduğunu ve çözülmesi gerektiğini kabul ediyor. Biz Türkiye sevdalıları olarak Türkiye’nin sorunları olduğuna ve bunların acilen çözülesi gerektiğine inanan kişiler olarak buradayız” dedi.

Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldiği heyet üyelerine seslenen Erdoğan, “Öncelikle çağrımıza olumlu yanıt verdiğimiz için, bu sürece yüreğinizi koyduğunuz için Türkiye umutla geleceğe ilerlerken tarihin yapımında görev üstlendiğini için her birinize ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başladı.

Erdoğan, “2009 yılından itibaren milli birlik ve kardeşlik projesi adını verdiğimiz süreçte içinde bulunduğumuz bu salonda çok değerli dostlarımızı ağırladık. Sanatçı dostlarımızla, yazar dostlarımızla, STK temsilcileri ile toplantı yaptık. Bu salonda gerçekleştirdiğimiz toplantılardın gerçekten çok istifade ettik. Bugün geldiğimiz noktada birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Bugün burada olan heyet elbette ki tüm akil insanlardan oluşan bir heyet değil. Bu heyeti bir özet temsili bir grup olarak görmek daha doğru olacaktır. Biz medeniyetler ittifakı girişiminde benzeri bir yapılanmayı uygulamıştık. O zaman 20 kişiden oluşa bir grup oluşturmuştuk. Sonradan bu grup akil adamlar ismi ile anılmaya başlanmıştı. Grup içinde çok değer hanımefendiler olmasına rağmen akil adamlar ismi kullanılması haklı olarak eleştirilere maruz kaldı. Enerjimizi isim üstünde harcayacak değiliz. Akil insanlar da denilebilir, yüksek düzeli temsilciler de denilebilir. Burada listeden ziyade işin magazin boyutundan ziyade üstlenmekte olduğumuz misyonun çok daha önemli olduğunu, hassas bir zeminde yürütülüyor olduğunu özellikle hatırlatmak durumundayız” diye konuştu.

Hayırlı bir iş için yola çıktıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, süreci sulandırmak ve magazinleştirmek isteyenleri de eleştirdi.

Erdoğan, “Kamuoyuna, medyamıza, yazarlarımıza şu çağrıyı yapmak istiyoruz; hayırlı bir iş için bir araya geldik. İşin magazin boyutuna, isim boyutuna, kim vardı kim yoktu boyutuna takılıp hedef ve niyetin arka plana itilmesine müsaade etmeyelim. Zira geçmişte bunu çok yaşadık. Çok acil bir mesele için istişare toplantısı yaparken niyet unutuldu, hedef unutuldu. Yapılanlar konuşulanlarla ne yazık ki magazinleştirilerek sulandırma ön plana çıktı” şeklinde konuştu.

Zorlu bir süreçten geçtiklerini belirten Erdoğan, “Gerçekten heyeti oluştururken zorlu bir seçme süreci yaşadık. Geniş bir havuz oluşturduk. Katkı verebilecek, söz söyleyebilecek, temsil kabiliyeti yüksek, kanaat önderliği yapacak çok sayıda isim belirledik. Ancak heyetin etkinliği, çalışma kolaylığı açsından sayıyı sınırlı tutmak zorunluluğumuz vardı. Çok hassas bir tercih sürecinin ardından farklı düşünceleri temsil etmek suretiyle 76 milyon özeti sayılabilecek bir listeyi oluşturmaya gayret ettik. Elbette burada bulunan insanların ortak noktası kangren olmuş bir sorunu çözüme kavuşturmasını istemektedir. Bu heyette söyleyecek sözü olan eleştirisi olan varsa dikkatle dinleriz ve hiçbir komplekse kapılmadan dinlemeye devam edeceğiz. 76 milyonunun tamamını ilgilendiren bir meselede 76 milyonu tamamına kulak vermek için nasıl hassasiyetle çalıştıysak bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

AK Parti olarak sessiz devrim diye nitelendirilen reformları gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “AK Parti iktidarı olarak on yıl boyunca köklü meselelerin üzerine gittik. Sessiz devrim diye adlandırılan reformlar gerçekleştirdik.Bunları yaparken milletimizin desteğini alarak yürüdük. Demokratik katılım kanallarını açık tuttuk. En geniş mutabakat ile hareket ettik. Uzlaşı ve diyaloga önem verdik. AK Parti'de olsun ya da olmasın bizim gibi düşünsün ya da düşünmesin her kesimi, enerjisini bir araya getirme gayreti içinde olduk” diye konuştu.

Erdoğan, “Bugün bu salonda oluşan heyet gerçekten farklı kesimleri temsil ediyor. Etnik kökenler, inançlar, mezhepler her ne olursa olsun burada bulunan herkes bir sorunun var olduğunu ve çözülmesi gerektiğini kabul ediyor. Biz Türkiye sevdalıları olarak Türkiye’nin sorunları olduğuna ve bunların acilen çözülesi gerektiğine inanan kişiler olarak buradayız. Türkiye’nin can alıcı bir meselesinde çözüm arayışlarını uzağında kalmak için hiçbir bahane geçerli olmaz. Kan akmaya devam ederken her bahane teferruattır. Terörün sebepleri, sonuçları, çözüm, yöntemler konusunda herkesi fikir ve değer dünyasına göre farklı perspektifler ortaya koyabiliriz” şeklinde konuştu.

“Hepimizin ittifak edebileceği konu kanın durmasıdır” diye ifade kullanan Erdoğan, “Silahı, terörü, şiddeti, çatışmayı, ölümü değil, demokrasiyi, hakkı, hukuku, siyaseti, hayatı önemseyen herkesin yapması gereken taşın altına elini koymak, sorumluluk üstlenmektir. Bu salonda bulunan insanlar sadece akil değil aynı zamanda cesur yüreklidir, barışseverdir. Böyle bir tablonun oluşması en başta Türkiye’yi yüreklendirmiş, milletimizi umutlandırmıştır. Farklı kesimlerden insanları bir arada bulunması ortak bir fotoğraf vermesi çözüme ilişkin umutlar yeşertmiştir” dedi.

Kaynak: İHA