Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi'den Açıklama

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, ''Suriye'de ne hükümetin ne de muhalefetin siyasi çözüme ulaşmak istediğini, herkesin kendi çıkarının derdine düştüğünü'' söyledi.

Arabi, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Suriye krizinde işin içine kişisel meselelerin girdiğini belirtti.

Durumun üzücü ama gerçek olduğunu vurgulayan Arabi, ''Suriye'de ne hükümet ne de ülke dışındaki muhalefet siyasi çözüme ulaşmak istiyor. Herkes kenti çıkarının derdindi. Size krizin yakında çözüleceğini söylesem, gerçekçi olmuş olmam'' diye konuştu.

Arabi, bu ülkedeki durumun kötüleşmesinden BM Güvenlik Konseyi'ni sorumlu tutarak, ''Suriye'de yaşananlar BM Güvenlik Konseyi'ne büyük bir sorumluluk yüklüyor. Rusya ve Çin'in vetosu, Güvenlik Konseyi'nin savaşı durdurmak için müdahale etmesini engelliyor'' ifadesini kullandı.

Arap ülkelerinin Suriye'ye askeri müdahalede bulunmasını ihtimal dahilinde görmediğine değinen Arabi, ''Arap ülkeleri böyle bir şeyden söz etmiyor. Zaten büyük bir askeri güce sahip değiller. Ekonomik durumları da müdahaleye elverişli değil. ''Oysa Güvenlik Konseyi farklı yöntemlerle müdahale edebilir. Kararlar çıkartabilir, savaş amacı gütmeden BM Barış Gücü'nü gönderebilir. Ancak Rusya tüm bunlara engel oluyor'' dedi.

Muhabir: Halid Abdulaziz/Hacer Başer/Samet Doğan

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA