CHP İstanbul İl Başkanı Salıcı'dan 1 Mayıs Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim'de kutlanması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.

Taksim Gezi Parkı girişinde gazetecilere açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, yarın kutlanacak olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili olarak valilik ve emniyetin ortak hareket edip kutlamayı engellemeye çalıştığını söyledi.

Salıcı, “Valilik ve Emniyet Müdürlüğü, sayın Başbakanın teşviki ile yarın 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmaması için elinden gelen her türlü çabayı gösteriyor. Bugün Anadolu Yakası’ndan yarın Beşiktaş'taki buluşma noktasına gelmek için tutulmuş olan otobüslerimize engel getirildi.

CHP’nin yarın Anadolu Yakası’ndan hiçbir otobüsünün Beşiktaş yakasına geçmemesi için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Bu, kanuna açıkça aykırıdır. Seyahat özgürlüğüne açıkça aykırıdır. Bu, herhangi bir yasak koyarak değil bizzat firmalar aranarak, ‘eğer gelirseniz otobüsleriniz bağlanır, dolayısıyla siz de köprüyü geçemezsiniz’ denerek bir tehdit yapılıyor. Bunun dışında yarın sabah Anadolu Yakası’ndan kalkacak olan bütün teknelerimiz iptal edildi. Bununla ilgili bir genelge gönderilmiş İstanbul Liman Başkanlığı’na. Bu genelgeye göre yarın saat 06.00’dan itibaren Avrupa yakasından geçiş serbest, Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na geçiş tamamen yasaklanmış durumda. Herhangi bir şekilde şehir hatları vapurları dahil olmak üzere hiçbir özel tekne çalışmayacak. Bununla ilgili çok net bir engelleme var. Bu engellemenin gün boyu süreceği görülüyor. Bu yasağın kaça kadar süreceği ile ilgili hiçbir açıklama yok. Şimdi ben sayın başbakana, sayın valiliğe soruyorum; Adalar ilçemizin vapurdan başka bir ulaşım aracı var mıdır? Yoktur. Adalar ilçesini bu genelgeyle birlikte tecrit etmiş oluyorsunuz. Acil hastası olan birisi de mağdur olacak, uçağa yetişmek isteyen birisi de mağdur olacak. Herhangi bir şekilde şehirde bir sorunu olan, işini görmek isteyen bütün vatandaşlarımız, özellikle Adalar ilçesinden açıkça mağdur olacak” dedi.

Bu tür uygulamayı daha önce de gördüklerini kaydeden CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz bu tür uygulamaları daha önce gördük. 29 Ekim’de de gördük. 29 Ekimde de yapılan uygulama şuydu; İstanbul’dan Ankara’ya yola çıkan bütün otobüslerin tamamı durduruldu ve içinde ceste torbası arandı. Ceset torbası olmayan araçlar alıkonuldu. Böyle bir uygulamanın olduğunu Türkiye Cumhuriyeti’nde herhalde hiç kimse bilmiyordu. CHP’nin toplanmasını engellemeye çalışıyorlar. Biz yarın orada toplanacağız. Ben buradan sayın valiyi sayın emniyet müdürünü sağduyuya davet ediyorum.”
Kaynak: İHA