Başbakan Yardımcısı Arınç, Büyüme ve Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün açıklanan büyüme rakamlarıyla ilgili olarak, korkulacak bir durum olmadığını, aksine 2008 yılında başlayan kriz içerisindeki Türkiye’nin çok ileri adımlar attığını gösterdiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Kabulde bir konuşma yapan Arınç, YASED’in yönetim kurulu üyelerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. YASED’in önerilerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Arınç, hükümet olarak 2023 yılını Türkiye için çok önemli bir adım olarak gördüklerini söyledi.

2023 yılındaki hedefleri her ortamda ifade ettiklerini sözlerine ekleyen Arınç, “Tabi ki Türkiye’nin geldiği noktada geçmişe göre çok çok daha iyi noktada olduğumuzu görüyoruz. Ama geleceğimizin daha da iyi olması lazım” dedi.

Açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren Arınç, “Son günlerde bazı rakamlar açıklandı. Bunlardan birisi büyüme rakamlarının ortaya çıkmasıdır. Bu yüzde 2’nin biraz daha üzerinde bir rakam oldu. Şüphesiz geçmişteki büyüme rakamlarının altında. Ancak yakın komşularımıza, ister Euro bölgesine, isterse AB’ye baktığımız da eksilerin görüldüğü bir ortam da Türkiye’nin bunun üzerine çok fazlasıyla çıkmış olması belki stabil olmayı gösteriyor. Çok daha fazla olabilirdi ama yüzde 2’lik bir büyüme hızının korkulacak bir şey olmadığına aksine 2008’den başlayan kriz içerisindeki Türkiye’nin çok ileri adımlar attığını da gösteriyor. Bugün enflasyon rakamları açıklandı. Bunlarda da iyi bir nokta da olduğumuzu görüyorum” diye konuştu.

Arınç, 2000 ve 2001 yıllarındaki krizin Türkiye için büyük bir çöküş olduğunu belirterek, “2002 yılı sonundan itibaren bir restorasyon süreci başladı.

Bugün gelinen noktada eski 9’ları gören Türkiye’de artı 9-10’lara kadar çıktığı gelişmeler yaşadık. 152 milyar dolar ihracatımızla karşı karşıyayız. Yabancı sermaye akışında bir sıkıntı yok. Zaman zaman bazı sektörler durgunluk sürecine girebiliyor. Genelde talep var, işler iyiye doğru gidiyor. Dünyanın ilk on ekonomisi içerisine 2023’da ulaşmak, milli gelir seviyesini 25 bin dolara çıkarmak, 500 milyar dolarlık bir ihracatı hedeflemek önemlidir” şeklinde konuştu.

Derneğin çalışmaları hakkında bilgiler veren YASED Başkanı Serpil Timuray, YASED’in 1980 yılında kurulan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ve 220 üyesinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye’de uluslararası sermayenin en etkin şekilde temsil edilmesini amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışmayı amaçladıklarını kaydeden Timuray, yakın bir dönemde yeni yönetim kurulu olarak göreve seçildiklerini ifade etti.

Yeni yönetim kurulu olarak bir çalıştay yaptıklarını ve çalıştayda misyonlarını belirlediklerini belirten Timuray, vizyonlarını Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefinin gerçekleşmesine katma değer sağlayan, uluslar arası yatırımlara destek veren öncü bir sivil toplum kuruluşu olarak belirlediklerini vurguladı. Timuray, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisi artık bütün iş dünyasının da hedefi ve burada özellikle küresel sermayeden Türkiye girişler sıralamasından da dünyanın ilk onu arasına girebilmemiz gerekiyor diye düşünüyoruz. Türkiye bundan yüzde bir pay alıyor. Yine dünyanın ilk on sıralamasında buraya da proje etsek yüzde 3 pay alabilmemiz lazım. İşte YASED olarak bu konuda aktif bir sivil toplum kuruluşu olarak bu hedefe destek olmak istiyoruz” diye konuştu.

YASED üyelerini kabulünün ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mezopotamya Eğitim, Bilim, Sanat, Sağlık ve Kültür Vakfı Başkanı Sedat Yurttaş ve beraberindeki heyeti kabul etti .
Kaynak: İHA