Ani Isı Değişimleri ve Bahar Alerjilerine Dikkat

Mevsim geçişlerinde görülen ani ısı değişimleri ve insanların buna hazırlıksız yakalanmaları hastalıklara davetiye çıkartıyor.

Isı değişimlerine bir de polenler eklenince özellikle bahar alerjisi olarak adlandırılan şikayetlerde artma yaşanıyor. Baharla birlikte ortaya çıkan ağaç, çim ve saman polenleri, alerjiye neden olarak birçok kişinin hayatına kabusa çevirebiliyor. Ani ısı değişikliklerine karşı giyim ve kuşama dikkat etmek gerektiğini belirten uzmanlar, bahar alerjilerine karşı da özellikle bu duruma yatkın olanları daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bahar mevsiminin sağlıklı ilgili bazı riskleri de beraberinde getirdiğine vurgu yaptı. Bunlardan bir tanesinin iklim değişikliklerine bağlı olabildiğine işaret eden Prof. Dr. Özlü, ani ısı değişikliklerinin insanları etkileyebildiğini belirtti.

Bu mevsimle birlikte bahar alerjilerinin de artış gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Özlü, "Astım, alerjik nezle, alerjik göz nezlesi gibi bazı hastalıklar var ki bunlar özellikle bahar mevsimlerinde polenlerle kendini daha çok gösteriyor. Onun için bu dönemde alerjiyle ilgili şikâyetlerde bir artma olursa bunları gözardı etmemek ve nezle, grip gibi değerlendirmemek lazım. Çünkü bazen alerjik nezle ve astım, soğuk algınlığı veya nezle sanılıyor. Alerjik yapısı olan hastaların bu dönemde şikâyetleri ortaya çıktığında mutlaka bu açıdan da değerlendirilmeli ve bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından görülmeli.” uyarısında bulundu.İlkbahardaki alerjik sorunların daha çok polenle ilgili olduğunu kaydeden Özlü, ağaç ve bitkilerin çiçek açmasına bağlı olarak özellikle rüzgârlı günlerde havadaki polen oranın artabildiğine dikkat çekti. Polenlerden korunmanın çok kolay olmadığını söyleyen Özlü, şu önerilerde bulundu: “Öncelikle polen yükünün yoğun olduğu saatlerde çok dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer alerjik bir şikâyetiniz varsa özellikle rüzgârlı günlerde çimenlik, yeşillik ve ağaçlık alanlarda çok dolaşmamak lazım. Nitekim bazı hastalarımız ‘şehirdeyken bir sorun yok ama köye, yaylaya gittiğim zaman sorun yaşıyorum’ diyor. Buna dikkat etmek lazım. Özellikle ağaç polenlerinin, çiçek polenlerinin yoğun olarak bulunduğu alanlarda bulunmamakta fayda var. Kişinin ağır polen alerjisi varsa daha sıkı tedbirler almak gerekebilir. Onun da tespit edilmesi ve bu kişilerin polenin yoğun olduğu günlerde daha çok evde vakit geçirmesi lazım.”Bahar alerjilerinin tedavi ile kontrol altına alınabildiğine değinen Özlü, “Eğer kişinin bahar mevsiminde hapşırmaya, öksürmeye, takınmaya veya diğer geniz akıntısı, kaşıntısı gibi şikâyetleri varsa bir göğüs hastalıkları uzmanına başvursun. 2–3 aylık dönemi kapsayan bir tedaviyle bu sorunlar büyük ölçüde çözülebilir.” dedi.

Bu mevsimde sıkı ve dar giysilerin yerine daha rahat giysiler tercih edilmesi gerektiğini belirten Özlü, “Sentetik giysiler yerine olabildiğince doğal, pamuklu, yünlü, ipekli giysiler kullanmalı. İklime, neme ve sıcaklığa göre kıyafetler ayarlanmalı. Kişinin kendini rahat hissedebileceği, üşümeyeceği, terlemeyeceği kıyafetler giyilmeli.” tavsiyesinde bulundu .