Ahilik, Taksim’de İstanbullulara Tanıtılacak

Tarihte Giresun’un Piraziz ilçesinde önemli bir yeri olan ve ticari hayatın felsefi kurallarını belirleyen ‘ahilik’, ‘2. Taksim Yürüyüşü’nde İstanbullulara tanıtılacak.

Ahilik, Taksim’de İstanbullulara Tanıtılacak
Geleneksel Giresun Günleri organizasyonunda 2.’si düzenlenen Taksim Yürüyüşü, 28 Nisan Pazar günü saat 13.00’te başlayacak. Etkinlikte Giresun’un bütün ilçeleri gibi Piraziz de kültür ve geleneğini temsil edecek öğelere yer verecek. Piraziz tarihinde önemli yeri olan ve günümüzde çeşitli etkinliklerle genç kuşaklara tanıtılan ahilik felsefesi, ahi teşkilatında yer etmiş olan geleneksel kıyafetlerle İstanbul’un ilgisine sunulacak.

Piraziz Köyleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Engin Güner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ahilik, yazılı olmayan kuralların geçerli olduğu bir ahlâk sistemidir” dedi.

Tarihte ahiliğin ticari hayatta çok etkili bir sistem olduğunu kaydeden Güner, “Ahilik esnaf ve zanaatkârların hayata bakış açısını düzenleyen bir sistemdi. Aslında mazlum ve mağduru koruyan bir felsefesi vardı. Kanaatkârlık ve paylaşım esasına dayalıydı. Tabii ki bugün artık Ahilik sistemi diye bir şey yok, fakat bu felsefenin tanıtılması geleneksel bakış açısının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, Ahilik felsefesi her çağda geçerli olacak evrensel değerleri yüceltmektedir” diye konuştu.

200 KİLOGRAM ELMA İKRAM EDİLECEK
Taksim’de ayrıca mobil bir fındık bahçesi yürüteceklerini sözlerine ekleyen Güner, “Giresun’un simgesi fındık, Taksim şenliğinin olmazsa olmazıdır” dedi ve İstanbullulara Giresun’daki bir fındık bahçesinin güzelliği hakkında bilgi vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Piraziz ilçesine has bir tür olan Piraziz elmasını da İstanbullulara ikram edeceklerini kaydeden Güner, “İstanbul’u katkısız, hormonsuz, tamamen doğal ve dünyada sadece Piraziz ilçesinde yetişen eşsiz Piraziz elmasıyla tanıştıracağız” ifadelerini kullandı. İstanbullulara 200 kilogram kadar elma dağıtacaklarını sözlerine ekleyen Engin Güner, bütün İstanbulluları 28 Nisan’da Giresun yürüyüşüne davet etti.
Kaynak: İHA