Türkiye’de Eğitim Gören Yabancı Öğrenciler Komisyon Kurdu

Türkiye Öğrenci Konseyi, Türkiye’de öğrenim gören yabancı öğrencileri temsil edecek ve sorunlarına çözüm oluşturacak Uluslararası Öğrenci Komisyonu’nu kurdu.

İlk toplantısını İstanbul Ticaret Üniversite’sinde gerçekleştiren komisyon, yaptığı çalıştayda Türkiye’de okuyan yabancı öğrencilerin üniversiteye başlamadan önce, öğrenim sürecinde ve mezun olduktan sonra yaşadığı sıkıntıları masaya yatırdı. Komisyon öğrencilerin karşılaştıkları soruları tespit ederek, önerileri dinledikten sonra ilgili mercilere iletecek.
Konseyi Başkanı Esat Özen, yaptıkları alan çalışması çerçevesinde Türkiye’de eğitim gören 40 bine yakın yabancı öğrenci olduğunu tespit ettiklerini ifade ederek, bu öğrencilerin sorunları ile ilgili bir konsey kurmayı kararlaştırdıklarını söyledi.

Türkiye’de eğitim gören öğrencilerin Türkiye’ye gelmeden önce, eğitim sürecinde ve mezun olduktan sonra karşılaştıkları sorunlar olduğunu ifade eden Konsey Başkanı Özen, “Bu arkadaşların sorunlarının çözümü için resmi bir oluşum olmadığını fark ettik. Ve böyle bir konsey kurmayı kararlaştırdık. Bu proje kapsamında sosyal sorumluluk alanında çalışmalarımız da olacak. Yabancı öğrenciler bizim buradaki misafirlerimiz, bunları nasıl iyi ağırlarız? Ülkemizi nasıl tanıtırız? Onların ülkelerinde iyi bir Türkiye algısı nasıl oluşturulabilir? gibi alanlarda çalışmalarımız olacak." diye konuştu.

Türkiye’de 45 üniversiteden 55 ülkeden 40 bin öğrenci olduğunu ifade eden Özen, iki hafta içinde 350 gönüllü üyeye ulaştıklarını söyledi.

Özen, ayrıca oluşturdukları çalıştaylar ile öğrencilerin vize, eğitim süreci ve mezun olduktan sonra öğrencilerin karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunların çözüm yollarını ele alacaklarını aktardı.
Cibutili üniversite öğrencisi Abdurrezzak, kendisinin İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nde okuduğunu ifade ederek, uluslararası öğrenci komisyonunun kurulmasının karşılaştıkları sorunları çözme konusunda önemli bir adım olduğunu söyledi.

Yabancı öğrenciler olarak karşılaştıkları en önemli sorunlardan birisinin vize sorunu olduğunu ifade eden Abdurrezzak, “Yabancı öğrenciler için konseyin kurulması çok iyi oldu. Bundan sonra sorunlarımızı ele alacak bir resmi oluşumumuz oldu. Ayrıca Türkiye’de bulunmaktan dolayı çok mutluyum." ifadelerini kullandı.
Makedonyalı Zeyneddin Yusufoski ise konseyin seslerini duyurma noktasında önemli bir adım olduğunu belirterek, "Şimdiye kadar sesimizi duyuramıyorduk. Eğitim sürecinde çeşitli sorunlarımız oluyor. Bunları ilgili yerlere ulaştıramıyorduk. Bu konsey sayesinde sesimizi ilgililere daha rahat duyurabileceğiz. Bu çalışmanın bu anlamda önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Tacikistanlı Said, yapılan çalışmanın örnek bir çalışma olduğunu ifade ederek, farklı ülkelerdeki öğrenciler ile Türkçe konuşarak kendi sorunlarını ele alma fırsatı bulduklarını belirtti.

Yapılan açılış konuşmasının ardından oluşturulan çalıştaylarda öğrencilerin vize sorunu, eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunların yanı sıra mezun olduktan sonra karşılaşacakları problemler masaya yatırıldı.
Öğrenci konseyi sorunların çözümü konusunda oluşturacağı çözüm önerilerini yetkililer ile paylaşarak çözüm arayacak. Öğrenciler sorunlarını ele aldıktan sonra İstanbul’da boğazda tekne turu yaparak eğlendi .