Manas: Sadece okumak yeterli değil, görmeniz gerekiyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Alphan Manas, "Kişinin vizyonunun gelişmesi için okur, gezer olmak gerekiyor. Sadece okumak yeterli değil, görmeniz gerekiyor. Farklı kültürleri görmeden empati artmıyor" dedi.

Manas, Eskişehir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen "İnovatif Girişimcilik" seminerinde yaptığı konuşmada, "Kişinin önce kendini tanıması gerekiyor. Kişinin vizyonunun gelişmesi için okur, gezer olmak gerekiyor. Sadece okumak yeterli değil, görmeniz gerekiyor. Farklı kültürleri görmeden empati artmıyor. Hep öğrencilere söylüyorum, kardeşim okuyacaksın, okumadan bu iş olmuyor" diye konuştu.

Manas, yeni tür girişimciliğin internet girişimciliği olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"İleride her sektörde, tepede 3'er 4'er şirket olacak, altta da o şirketleri besleyen, diğer ufak şirketler ya da kişiler olacak. Çünkü Amazon var, eBay var arkadaşlar. Eskiden bir marka yapacağım diye bir dünya reklam veriyorduk. Bugün öyle bir şey yok, gir eBay'a sat gitsin. Malı üretmene de gerek yok. Artık evden çalışılıyor."

-"Risk almak ve konusuna hakim insanlarla çalışmak zorundayız"

ESO Başkanı Savaş Özaydemir de kendisinin gençlik yıllarından zor ve sancılı süreçten sonra bugüne geldiğini söyledi.

"Bizim gençliğimiz darbelerin ve kaosun olduğu yıllardı ancak hayallerimiz ile ideallerimiz bugünkü başarımızın temelini oluşturdu" diyen Özaydemir,şunları kaydetti:

"Sancılı süreçleri gördükten sonra şimdi bizler ve özellikle de ESO olarak gençlerimize sahip çıkmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bunun en önemli nedeni ülkemiz hedeflerinin yakalanma zorunluluğudur. Güçlü bir sanayi için çalışmak zorundayız ve hedefler belirlemeliyiz. Özellikle milli hedef haline gelen 2023 vizyonu için 10 yıllık süreçte yapacak çok işimiz, katedilecek yolumuz var. Eğer 10 yıl sonra aynı yerde olursak kaybettiğimiz anlamına gelir. Bunun için katma değeri yüksek üretim modeline ve de ileri teknoloji içeren üretime yönelmeliyiz. İleri teknolojik üretim ve Ar-Ge'ye ayrılacak yatırımlarla büyümek zorundayız. Risk almak ve konusuna hakim insanlarla çalışmak zorundayız."

ESO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Güven Erdoğan da dünya ekonomisindeki gelişmeleri iyi okuyup, kentteki girişimcilik ruhunu canlandırıp, girişimcilik kültürünü sürdürülebilir kılınması gerektiğini aktardı.
Kaynak: AA