ABD, 2012 İnsan Hakları Raporu'nu yayımladı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İnsan Hakları Raporu'nun Türkiye bölümünde, Türkiye'nin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile artan işbirliğine ve Suriyeli sığınmacıların insani ihtiyaçlarına güçlü şekilde yanıt verdiğine dikkat çekildi.

ABD, 2012 İnsan Hakları Raporu'nu yayımladı
Raporda, yerlerinden olan kişilere, mültecilere, geri dönen mültecilere, sığınmacılara, vatansızlara ve ilgili diğer kişilere yardım sağlanması ve bu kişilerin korunması noktasında Türkiye'nin UNCHR ile ve diğer insan hakları örgütleriyle artan biçimde işbirliği yaptığı belirtildi.

Türk hükümetinin, Suriye'den gelenlere sınırlarını açık tutmayı sürdürdüğü, sığınmacıların insani ihtiyaçlarına güçlü şekilde yanıt verdiği, öncelikle 14 kampın kurulması ve idaresi olmak üzere yardım için bir milyar dolardan fazla harcama yaptığı vurgulandı.

-"PKK, çocuk asker kullanıyor"-


Öte yandan raporda, hükümetin, bazı siyasi partilerin ve liderlerin faaliyetlerini kısıtladığı, milletvekili dokunulmazlığına rağmen mahkemelerin, cezaevindeki 8 seçilmiş parlamenterin tahliyesini engellediği iddia edildi.

Raporda, bazı yetkililerin yolsuzluk yaptıklarına, bunun yanı sıra cezayı öngören yasanın etkili biçimde uygulanmadığına değinildi.

Siyasi partilerin kapatılmasına yönelik yargı yolunun açık olduğu belirtilen raporda, mecliste 79, kabinede bir kadın milletvekilinin bulunduğu, parlamentoya yaklaşık 50 yıl sonra ilk kez Süryani bir milletvekilinin girdiği bildirildi.

Raporda kadınların, iş yerlerinde ayrımcılığa uğradıklarına, genellikle idareci kadrolarında yer almadıklarına, çocukların cinsel istismar gördükleri yönünde bilgiler bulunduğuna, ensestin hala bir problem olduğuna, terör örgütü PKK'nın çocuk askerleri kullandığına işaret edildi.

İnsan hakları raporunda, Türkiye'de Yahudi karşıtı olayların meydana geldiği, çeşitli gazetelerin, reklamların ve televizyon programlarının, Yahudi aleyhtarı mesajlar taşımayı sürdürdüğü, kitap evlerinde bu konudaki kaynakların yaygın biçimde görüldüğü savunuldu.

Türk hükümetinin, engelli kişilerle ilgili yasayı etkili biçimde uygulamadığı da öne sürülen raporda, anayasanın, tüm vatandaşlar için tek bir tabiiyet tanımını şart koştuğu bildirildi.

Raporda, hükümetin, dernek kurma hakkı ve toplu sözleşme konularında bazı kısıtlamaları devam ettirdiği, iş yasasının, sendika liderlerinin siyasi partilerde görev almalarını yasakladığı belirtildi.

Yasaların, zorla çalıştırılmanın her türlüsünü yasakladığı ve hükümetin bunları etkili biçimde uyguladığı vurgulanan raporda, çoğunlukla tarım, marangozluk ve ayakkabıcılık sektörlerinde kullanılan çocuk işçilerin, oto tamirciliği ve sokak satıcılığı da yaptıkları, bazı ailelerin çocuklarını çalışmaya ve dilenmeye zorladığı kaydedildi.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA