Turgut Özal, Memleketi Malatya'da Anıldı

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 20. yılında memleketi Malatya'da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde heykeli önünde anıldı.

Törene Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Mehmet Aslan, Rektör Yardımcısı Yusuf Türköz, Rektör Vekili İsmail Özdemir, 18. dönem Erzurum Milletvekili Mehmet Kahraman, 17. ve 18. dönem Muş Milletvekili Alaattin Fırat katıldı.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç.Dr. Mehmet Aslan, Özal’ın ülkeye değerli hizmetlerde bulunduğunu belirtti.

Merhum Cumhurbaşkanının örnek kişiliğiyle milletin takdirini de kazandığının altını çizen Aslan, şöyle devam etti: “Milletine öz güvenini tekrar kazandıran bir millet adamı, statükoculara meydan okuyan bir demokrat, bir devrim kahramanı, Turgut Özal yarım kalmış bir hikaye ve bir öngörü adamıdır. Özel radyo ve televizyonlarda, dünya çapında bu gün gurur duyduğumuz her şeyde merhum Özal’ın imzası var. Türkiye’nin sosyal yaşamında, devletin vatandaş için olduğu gerçeğini bize hatırlatan, halkın değerleriyle barışık, inançlı ve samimi kişiliğiyle halkın içinde bir halk adamıdır. Yalnızca kendi döneminin kurucu aktörü değil aynı zamanda Türkiye’nin bugünlere uzanan yönetim anlayışına etki eden siyaset adamıdır. Dolayısıyla bugünkü Türkiye okumalarımızda Rahmetli Özal’ın izlerine net olarak rastlarız.” Malatyalılara ve Türkiye’ye armağan ettiği Turgut Özal Tıp Merkezi çatısı altında onu hatırlamanın ayrı bir anlamı olduğuna dikkat çeken Aslan, hastanelerinin Özal’ın adına yaraşır şekilde önemli bir sağlık hizmeti verdiğini ifade etti.

Eski Muş Milletvekili Alaattin Fırat, Özal'ın Türkiye'yi ekonomide, sağlıkta, eğitimde ülkeye çağ atlattığını dile getirdi. AK Parti hükümetinin çözüm süreciyle yapmak istediklerini, Özal’ın 20 yıl önce yapmaya çalıştığına dikkat çeken Fırat, “Adamlar gönderdi. 'Gidin bu serseriye söyleyin, silahları bıraksın, biz bu işi çözelim.' Çünkü Özal şöyle inanıyordu; eğer Türkiye'de biz terörü kendi imkanlarımızla, inisiyatifimizle bitirmezsek, birileri yarın bizim kaynaklarımızı, dağımızı, taşımızı, ovamızı kendi kendimize bombalattırıp, birbirimizi öldürmek suretiyle, netice itibariyle zayıf düşen bir ülke konumunda ve başkaları bize dikte ettirerek kendi şartlarına göre çözerler.” diye konuştu.

Eski Erzurum Milletvekili Mehmet Kahraman ise Özal’ın Türkiye’nin ilk sivil cumhurbaşkanı olduğunu kaydetti.

Özal'ın ölümüne ilişkin iddiaları da anımsatan Kahraman, hastalandıktan sonra GATA’ya telefon edilerek hazırlık yaptırıldığını, yolda hiç hazırlık yapılmayan Hacettepe Hastanesi’ne dönüldüğünü anlattı. Otopsi için geçtiğimiz yıl mezarı açılan Özal’ın naaşının sağlam çıkmasının mucize olduğunu vurgulayan Kahraman, “Adam orada da kendini ispat etti.” dedi.

Kahraman, iddiaların aydınlığa kavuşturulması gerektiğini kaydetti.