İş ve Eleman Arayanlar ‘6. Antalya Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi’nde Buluştu

İş arayanlarla iş verenleri buluşturan ‘6. Antalya Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi’ Cam Piramit’te başladı.

İş ve Eleman Arayanlar ‘6. Antalya Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi’nde Buluştu
İki gün devam edecek iş fırsatları zirvesinde, iş hayatına katılmaya hazırlanan öğrenciler, mezunlar ve iş arayan adayların iş dünyası ile aralarında iletişim kurmalarına ve işbirliklerine imkan sağlayacak.Antalya Valiliği himayesinde, Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR), Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Girişimcilik ve İş Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi, Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO), Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (AESOB), İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Özel İdare işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi’ ziyaretçilere kapılarını açtı. Programın açılışına katılan İŞKUR İl Müdürü Veli Tekkanat; kurum olarak işçi, işveren, gençler, kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Antalya Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi’nin amacının, işverenle iş arayanları buluşturmak olduğunu belirten Tekkanat, “İşsizlik sorununa yönelik çalışmalardan birinin de genel amacının işverenleri, sanayicileri ve girişimcileri, ihtiyaç duydukları iş gücü ile buluşturarak, yerel ekonomi ve istihdam ortamını hareketlendirmek ve güçlendirmek olan Antalya Akdeniz iş fırsatları zirvesi yapıyoruz. Bu etkinlik ile kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, özel sektör firmalarının, iş arayanlar ve öğrencilerimizle buluşturmuş olacağız. Ayrıca, etkinliğin ilimiz ve ilimiz firmaların tanıtımı açısından ciddi katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz.” diye konuştu.

AÜ Rektörü İsrafil Kurtcephe de 6.'sı düzenlen iş fırsatları zirvesinin, iş bulmakta zorluk çeken gençlerin, nitelikli eleman bulamadığından yakınan işverenler için iyi bir fırsat olduğunu ifade etti.

Vali Vekili Halil Serdar Cevheroğlu da Antalya’nın, istihdam konusunda çok önemli illerden biri olduğunu belirtti.

İşsizliğin ulusal bir sorun olduğunu belirten Cevheroğlu, bu konuda herkesin bir şey yapması gerektiğinin altını çizdi. Engellilerin iş konusunda ihmal edildiğini belirten Cevheroğlu, en çok bunların istihdam edilmesi gerektiğini belirtti.

Kurumların, engellileri işe almak konusunda yeteri kadar istekli olmadığını belirten Cevheroğlu, “Eski mahkumlar, bir şekilde kader mahkumu olabilir, çıktıktan sonra onun da istihdam edilmesi lazım. Hayat boyu cezasını çekemez insan. Bir diğeri de şiddet mağduru kadınlar. Bunlara iş bulmamız lazım. Yani işsizlik dediğiniz an sadece ve sadece belli bir grubun belli bir prototipin sorunu değil. Türkiye’nin önündeki en önemli sıkıntılardan bir tanesi işsizlik. 800 bin kişiye Türkiye Cumhuriyeti her yıl iş bulmak zorunda. Bu, bizim için bir memleket meselesi. Bu bir süreç. Bir anda işsizliği yok edemezsiniz. Türkiye’de bundan 11 yıl önce yüzde 10.5 seviyelerinde idi, şimde yüzde 9 seviyesindedir.” ifadelerini kullandı.ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise bu yılki programa katılımın yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye’de genç işsiz oranın yüzde 22,5 olduğunu savunan Budak, “Antalya’daki genç işsizler de 20-24 yaş arasındaki işsiz oranımız yüzde 27’ye çıkmış. O yüzden bu etkinlik son derece önemli.” dedi.

Büyükeşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yüzde 10.6’lık işsizlik rakamını inandırıcı bulmadığını söyledi.

Gerçek rakamın birkaç katı olduğunu savunan Akaydın, “Kimse kusura bakmasın. Nereden biliyorum? Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 4 yıldır bana gelen en büyük talep iş talebi. En çok üzüldüğüm konu eğitilmiş insan işsizliği. Yüksek okul diploması var, biz üniversitelerde yetiştiriyoruz, çocuk işsiz.” dedi.

Konuşmaların ardından 6. Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi, protokol üyelerinin kurdele kesimiyle kapılarını ziyaretçilere açtı.